ONAJ KOJI BRANI SLABE I NEMOĆNE: Ako sinu date OVO IME, zvaće se kao MNOGI BITNI SRBI
Dečak, Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

ONAJ KOJI BRANI SLABE I NEMOĆNE: Ako sinu date OVO IME, zvaće se kao MNOGI BITNI SRBI

Ime koje je imalo ukupno 8 katoličkih poglavara odnosno papa

Objavljeno:

Kada dajete svojoj deci imena, vodite računa o tome da bi to jednog dana mogla biti imena ulica i trgova, govorio je legendarni Duško Radović. U zadnje vremene prilikom davanja imena deci često dolazi do sukoba tradicije i pomodarstva, pa tako neki ljudi daju svojoj deci imena ne znajući im ni poreklo ni značenje samo zato jer su "moderna", dok se drugi vraćaju starim tradicionalnim imenima.

Muško lično ime Aleksandar je staro i tradicionalno ime, koje generalno ne gubi na svojoj popularnosti, te samo varira po poziciji na trenutnim listama iz godine u godinu, ali je rado davano ime pre svega u hrišćanskim zemljama.

Značenje muškog imena Aleksandar

Pretpostavljeno značenje imena Aleksandar jeste – „onaj koji je zaštitnik ljudi“; „onaj koji brani slabe i nemoćne“; „onaj koji se bori protiv nepravde i neistine“; „onajn ko je hrabar i pošten čovek“; „onaj ko je veliki i na rečima i na delu“; „onaj koji svima plemenito i nesebično pomaže“ ili „onaj ko je uvek tu za druge; prvi; najbolji; kralj; borac; vojskovođa; ratnik; branilac“.

Poreklo muškog imena Aleksandar

Smatra se da je ime Aleksandar poreklom iz grčkog jezika, od imena Alexandros, i da je zapravo složenica u imenu od reči „alexein“ koja znači zaštitnik; branilac i od reči „andros“ u značenju čovek; ljudi; masa.

Postoje i neke pretpostavke da je ime Aleksandar zapravo varijanta grčkog imena Aleksandra, a koje je bilo „drugo ime“ Here, vrhovne boginje Grka i žene Zevsa, koja je smatrana zaštitnicom svih ljudi.

Učestalost davanja muškog imena Aleksandar u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema dostupnim statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, ime Aleksandar se našlo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Republici Srbiji gde je zauzelo 25. mesto; u Republici Srpskoj gde je zauzelo 21. mesto, i u Republici Hrvatskoj gde se našlo na 75. poziciji.

Ime Aleksandar očekivano nije bilo među najdavanijih stotinu u 2018. godini u susednoj Bosni i Hercegovini.

1 / 9 Foto: Profimedia

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Aleksandar

Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za lično muško ime Aleksandar su – Aca; Acko; Aki; Aco; Saša; Sale; Acika; Leka; Laki; Sanja; Sandro; Aleks.

Izvedena i varijantna imena od imena Aleksandar su najčešće – Saša; Vanja; Sanja; Šandor; Aleksa; Aleks; Al; Alek; Alister; Alekzender; Sandro; Alesandro; Aleksa; Aleksej; Aco; Aca; Acika; Lesandro; Leko; Leka.

Zašto odabrati baš muško ime Aleksandar kao lično ime za dečaka

Neke poznate ličnosti u istoriji i u savremenom dobu, koje su imena Aleksandar i koje mogu biti svojevrsna inspiracija roditeljima da deci daju baš ovo lično muško ime, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Vladari imena Aleksandar koje je bilo i jedno od najpopularnijih za kraljeve i plemiće i u svetu i u našoj zemlji jesu – jugoslovenski kralj i prestolonaslednik Aleksandar I Karađorđević; slavni makedonski car je bio Aleksandar Makedonski (Aleksandar Veliki); grčki kralj i sin poznatog grčkog cara Konstantina je bio Aleksandar Grčki; ruski car koji je pripadao slavnoj dinastiji Romanov je bio Aleksandar I Pavlovič Romanov; poznati je vizantijski car Aleksandar III.

Slavni ruski pisac i dramaturg, kao i dobitnik „Nobelove nagrade“ za književnost se zvao Aleksandar Solženjicin; jedan od najpoznatijih ruskih književnika je Aleksandar Sergejevič Puškin; poznati ruski pesnik predstavnik takozvanog umetničkog pravca simbolizma je bio Aleksandar Aleksandrovič Blok.

Ruski car i sin cara Aleksandar II Romanova je bio Aleksandar III Aleksandrovič; ruski car i imperator, te sin cara Nikolaja I Romanova je bio Aleksandar II Nikolajevič Romanov; nekadašnji ruski knez i svetitelj Ruske pravoslavne crkve je bio Aleksandar Nevski; srpski prestolonaslednik i sin kralja Petra II je Aleksandar II Karađorđević; sin velikog srpskog vožda Karađorđa Petrovića i srpski knez je bio Aleksandar Karađorđević; poslednji srpski kralj koji je pripadao dinastiji Obrenović se zvao Aleksandar Obrenović; ruski vojskovođa iz perioda 18. veka je bio Aleksandar Vasiljevič Suvorov.

Poznati ruski kompozitor ali i priznati naučnik, hemičar i lekar se zvao Aleksandar Porfirijevič Borodin; narodni heroj Sovjetskog Saveza i poznati maršal sovjetske vojske je bio Aleksandar Mihajlovič Vasiljevski; slavni ruski pronalazač iz oblasti elektrotehnike se zvao Aleksandar Nikolajevič Lodigin; škotski naučnik i pronalazač koji je najpoznatiji kao osoba koja je izumitelj telefona jeste Aleksandar Grejam Bel; škotski slavni mikrobiolog koji je poznat kao pronalazač penicilina je Aleksandar Fleming.

Poznati je ruski šahovski velemajstor Aleksandar Aleksandrovič Aljehin; poznati srpski košarkaš i trenutni košarkaški trener jeste Aleksandar Saša Đorđević; jedan od velikana srpske glume i srpski glumački bard se zove Aleksandar Berček; slavni jugoslovenski književnik, prozni pisac i pesnik je bio Aleksandar Tišma; jedan od najpoznatijih francuskih književnika svih vremena je Aleksandar Dima; mladi srpski glumac je Aleksandar Radojičić.

Zanimljivosti vezane za muško ime Aleksandar

Aleksandar je ime koje je prema grčkoj mitologiji bilo zapravo ime poznatog princa Parisa koji je bio sin kralja Troje Prijama, a što je opisano u Homerovom spevu „Ilijada“.

Aleksandar je poznato „aristokratsko ime“, a u prilog tome govori činjenica da su zapravo baš ovo lično ime nosili kraljevi i carevi i to zapravo ukupno čak njih šesnaest u raznim svetskim zemljama, i brojčano gledano to su bili vladari – jedan poljski vladar; jedan bugarski; te pak i jedan jugoslovenski i jedan grčki vladar; ime Aleksandar je bilo ime čak četiri makedonska vladara, kao i ime za ukupno tri ruska imperatora, te ime za dva srpska i ime za ukupno tri škotska vladara.

Aleksandar je ime koje je imalo ukupno 8 katoličkih poglavara odnosno papa, a to su bili papa Aleksandar I; II; III; IV; V; VI; VII i VIII.

Aleksandar je ime koje je poznato kao ime za četiri pravoslavna sveca koji su redom navedeni, i to su – Aleksandar Nevski; Aleksandar Solunski; Aleksandar Sloven i Sveti mučenik Aleksandar.

(Espreso / Značenje imena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.