EPIDEMIOLOG IZ BATUTA POTVRDIO DA RASTE BROJ ZARAŽENIH: Savetuje nošenje MASKE na ovim mestima
Batut, Foto: Zorana Jevtić

korona virus

EPIDEMIOLOG IZ BATUTA POTVRDIO DA RASTE BROJ ZARAŽENIH: Savetuje nošenje MASKE na ovim mestima

Prema njegovim rečima, te nove sojeve karakteriše veća prenosivost, ali i blaža klinička slika

Objavljeno:

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut" Vladan Šaponjić kaže da se broj novoobolelih od koronavirusa povećava zbog pojave novih podvarijanti omikrona.

Prema njegovim rečima, te nove sojeve karakteriše veća prenosivost, ali i blaža klinička slika.

Šaponjić kaže da su trenutno aktuelne podvarijante BA.4 i BA.5 omikrona, te da se one razlikuju od prethodnih sojeva, jer najveći broj obolelih ima blagu kliničku sliku.

Pozivamo građane, naročito one koje imaju povećan rizik od težih formi boelsti i hospitalizacije, da nose maske u zatvorenom prostoru kada se nalaze u većoj gužvi, u čekaonicama i gradskom prevozu", naveo je Šaponjić.

Šaponjić je apelovao na građane da prime treću dozu vakcine kako bi se zaštitili od virusa i naveo da bi stariji od 60 godina trebalo da prime četvrtu dozu, ukoliko je od prethodne vakcine prošlo najmanje pet meseci.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kaže i da se simptomi novih podvarijanti ne razlikuju u odnosu na prethodne sojeve, te da se kod obolelog javlja povišena temperatura, kašalj i malaksalost.

Ističe da kod virusa korona posebno zabrinjava pojava postkovid sindroma, odnosno različitih bolesti koje se javljaju nakon akutne bolesti i traju više nedelja i meseci.

"Važno je da građani znaju da primljene tri doze vakcine u visokom procentu štite ne samo od komplikacija akutne bolesti već i od postkovid sindroma i to se odnosi na sve varijatne virusa pa i na omikron", kazao je Šaponjić.

Na pitanje šta možemo da očekujemo u narednom periodu, da li će broj obolelih nastaviti da raste, Šaponjić kaže da je teško davati dugoročne prognoze, ali da očekuje da će se u narednih nekoliko nedelja nastaviti tendencija rasta.

"Narednih nekoliko nedelja je racionalno čuvati se", kazao je Šaponjić.

Komentarišući pojavu virusa Zapadnog Nila u našoj zemlje, Šaponjić ističe da je on prisutan u Srbiji već nekoliko godina.

Kako je rekao, nadzor se sprovodi u skladu sa stručno-metodološkim upustvima i programima i kod životinja i kod ljudi, te nema razloga za zabrinutost. "Za sada nema signala bitnog poremećaja epidemiološke situacije, tako da se ne dešava ništa neuobičajeno", kazao je Šaponjić.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.