ŠTA AKO VAS OPEČE LJUBIČASTA MEDUZA NA MORU? Odmah morate da uradite OVO, nije uopšte NAIVNO!
Meduze, Foto: Profimedia

OPREZ

ŠTA AKO VAS OPEČE LJUBIČASTA MEDUZA NA MORU? Odmah morate da uradite OVO, nije uopšte NAIVNO!

Osnovni simptomi nakon kontakta sa ljubičastom meduzom na ljudskoj koži su eritem, edem, peckanje, ali ponekad i teška dermonekrotična, kardio i neurotoksična dejstva, koja su posebno opasna kod osetljivih osoba

Objavljeno:

Odlazak na more svi jedva čekaju, pedantno organizuju i najmanju sitnicu da bi maksimalno uživali. Ipak, postoje nepredviđene okolnosti koje mogu da preokrenu odmor. Jedna od takvih je i ujed meduze.

Pojava meduza na kupalištima nije retka, u nekim ih ima manje, u nekima više, a korisnici "Fejsbuk" strane "Corfu Tourist" objavili su iskustva sa meduzama oko ostrva Egejskog more. Ljubičasta meduza (Pelagia noctiluca) nije redak posetilac ovih voda, a prilikom susreta sa njom i njenim srodnicima najvažnije je odmah adekvatno reagovati.

Osnovni simptomi nakon kontakta sa ljubičastom meduzom na ljudskoj koži su eritem, edem, peckanje, ali ponekad i teška dermonekrotična, kardio i neurotoksična dejstva, koja su posebno opasna kod osetljivih osoba. U najčešćim slučajevima javlja se bol poput pečenja, često intenzivno crvenilo kože, ponekad i pojava otiska meduze na delu kože.

Mogu se javiti i pad pritiska, tahikardija glavobolja, povraćanje, dijareja, spazam bronhija i kratkoća daha.

1 / 5 Foto: Profimedia

Šta da radimo ako nas opeče ljubičasta meduza?

Različite metode se mogu koristiti za smanjenje intenziteta i trajanja bola, kao što su oralni / lokalni lekovi protiv bolova, topla voda i paketi leda. Budite oprezni kada je u pitanju upotreba sirćeta kod ujeda meduza.

Preporučuje se upotreba sirćeta koji se nanosi kratko da bi se sprečilo dalje oslobađanje otrova ispod kože, ali to se ne odnosi na ljubičaste meduze. Sirće, kao ni slatka voda, alkohol, amonijak NE pomažu ovoj vrsti, naprotiv, pogoršavaju stanje i bol. Ova meduza se inaktivira blago alkalnim rastvorom (soda bikarbona rastvorena u odgovarajućoj količini morske vode), a ne kiselinom.

Ljubičaste meduze
foto: Profimedia

Saveti za prvu pomoć pri ujedu meduze:

1. Pažljivo operite iritirano mesto morskom vodom, bez trljanja mesta uboda.

2. Ako ste u mogućnosti, nanesite mešavinu morske vode i sode bikarbone (1:1) na dva minuta da biste zaustavili dalje lučenje otrova iz mogućih ostataka ćelija pipaka koji su ostali na koži.

3. Koristite plastičnu bankovnu karticu ili nešto slično (samo ne rukama) da uklonite ostatke mešavine sode bikarbone.

4. Stavite led na ubod od pet do petnaest minuta. Led ili čak ledeno bezalkoholno piće, treba da bude u torbi ili drugom omotu, kao što je krpa ili majica.

Meduza
foto: Profimedia

5. Proverite da li je bol popustio i po potrebi ponovo stavite led na još pet do petnaest minuta. Ako bol potraje, konsultujte lekara ili farmaceuta da vam propiše lekove protiv bolova ili antiinflamatorne kreme.

6. Čvrsto umotajte mesto uboda zavojima, NE koristite sirće, BEZ sveže vode, BEZ alkohola, BEZ amonijaka i NIKAKO ne stavljajte ljudski urin na mesto uboda opekotine, što se neretko primenjuje).

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.