USNIMILI ŠTA SE SVE NALAZI U PODVODNOM SVETU ADE CIGANLIJE: Meduze, kapitalci od 100 kila, IMA SVEGA (VIDEO)
Foto: Facebook Printscreen

kamerom kroz vodu savskog jezera

USNIMILI ŠTA SE SVE NALAZI U PODVODNOM SVETU ADE CIGANLIJE: Meduze, kapitalci od 100 kila, IMA SVEGA (VIDEO)

Pre nekoliko godina, jedan Beograđanin opisao je kako je osetio da ga je nešto pod vodom uštinulo ili ugrizlo

Objavljeno:

Imate li utisak nekada dok plivate Savskim jezerom da kao da vas je nešto pecnulo, dotaklo, uštinulo? Kao i u svakom jezeru, tako i u ovom, popularnoj Adi Cigalniji, stanište je pronašao bogat životinjski svet. Šta sve pliva vodama našeg najpopularnijeg kupilišta u gradu?

U jezeru na Adi Ciganliji živi do 20 do 25 vrsta riba, među njima su i somovi koji mogu da "dobace" i do 100 kilograma, kao i rakovi, slatkovodne meduze, kalifornijske kornjače, a tu su i desetine vrsta insekata i vodenih biljaka, objašnjavaju stručnjaci.

Pre nekoliko godina, jedan Beograđanin opisao je kako je osetio da ga je nešto pod vodom uštinulo ili ugrizlo.

- U jednom trenutku osetio sam kao da me je nešto uštinulo za nogu, delovalo je kao da je to neka životinja sa klještima. Sledeći put sam osetio ujed, ili ubod, još jači od prethodnog. Izgledalo mi je kao da “to nešto” brani svoju teritoriju, osetio sam i neko strujanje oko mene. Nakon toga mi više nije bilo prijatno, pa sam izašao iz vode - opisao je tada Damir Bajrektarević bliski susret sa nekim bićem i dodao da je bio izvan dela jezera obeleženog za kupanje.

Šta je moglo to da bude? Biolog dr Aleksandar Hegediš, savetnik za upravljanje ribolovnim resursom u Savskom jezeru, ocenio je tada da je to najverovatnije bio vodeni ronac.

- Moguće je nekada da ronac nanese sitne povrede, tačnije da neka osoba odreaguje na njih. To obično budu larve ronca koje su grabljive. Imaju klešta kojima mogu da uštinu - priča Hagediš.

Osim roncu, srebrnoj bubi koja živi među podvodnim biljem, upravo u delovima gde nema mnogo kupača i narasta i do 5-6 centimetara, Savsko jezero je stanište i desetinama drugih vrsta životinja i biljaka na koje takođe neki sugrađani mogu imati reakcije u vidu crvenila na koži. Dr Hegediš dodaje da je najveća većina njih sasvim bezopasna po ljude.

Slatkovodna meduza

meduza
foto: Printscreen Youtube

Slatkovodne meduze se u Savskom jezeru pojavljuju poslednjih decenija svake tri-četiri godine. Međutim, stručnjaci ističu da one ne mogu da povrede kupače, da su sasvim male i mahom ih primećuju deca u plićaku.

Kalifornijska kornjača

Kornjače
foto: MUP

Kalifornijska kornjača je u jezero stigla, kako se pretpostavlja, iz nekog kućnog akvarijuma.

- Ona lako preživljava, jer jednostavno to je bara, a kornjača je barska. Dakle, nije joj hladno, niti postoji bilo šta što bi moglo da je ugrozi. Neke životinje slabije podnose hladnoću, a neke bolje. Ako se u jezeru nađe nekoliko kornjača koje su bolje prilagođene uslovima, eto vam populacije – ispričao je ranije za "Blic" dr Hegediš.

Desetine vrsta riba

U Savskom jezeru se može naći do 25 vrsta riba. Od domaćih vrsta su tu šaran, štuka, smuđ, bucov, deverike i mnoge druge, dok su poribljavanjem uneti amuri, tolstolobici, babuške, američka sunčica ili američki patuljasti som od kojih, kako kažu stručnjaci, imamo više štete nego koristi. Na primer, američka sunčica i američki patuljasti som su dve krajnje nepoželjne vrste jer istiskuju autohtone ribe i uspostavljaju dominaciju.

- Američka sunčica je veoma agresivna u periodu kada čuva ikru, a domaće nisu pošteđene ni kornjača koje ljudi bace kada porastu - istakao je dr Hegediš.

Ništa manje nepoželjna nije ni babuška, ali nju ribolovci često pecaju zbog ishrane.

Oprez zbog tolstolobika

Albino tolstolobik, Gliško jezero, Zaječar
foto: Printscreen/Youtube/Zaječarski Dnevnik

I tolstolobik je vrsta uneta u Savsko jezero 50-ih godina zbog čega su buduće generacije ihtiologa zažalile mnogo puta. Tolstolbik može da dosegne i do 40 kilograma, a kada primete nagli pokret počinju da se trzaju. Od udara kupač može da se onesvesti ili čak i udavi.

- Somovi u jezeru su znak da je voda dobra i kvalitetna, jer da nije, ne bi mogli toliko da porastu, ali oni neće napasti ljude. Može samo da vas ubode neki cverglan, zato što ima bodlje koje nisu baš prijatne i imaju malo otrova, ali neće vas bocnuti ako ga ne dirate. Dan-dva možete osećati bol na mestu uboda i to je sve. Samo veliki tolstolobici mogu biti malo opasniji jer se oni umrtve i, ako im priđete blizu, uplaše se i malo vas ćušnu, udare. Njih preko dana nema, te noću treba pripaziti – poručio je Hegediš.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.