OVO IME ZA DEČAKE IMA SAMO 3 SLOVA: Njegovo značenje je BAŠ JAKO, zato ga roditelji sve češće biraju
Beba, Foto: Profimedia

KRATKO, A SLATKO

OVO IME ZA DEČAKE IMA SAMO 3 SLOVA: Njegovo značenje je BAŠ JAKO, zato ga roditelji sve češće biraju

Prema statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, ovo muško imeje bilo među 100 najdavanijih muških imena u Republici Hrvatskoj na 43. mestu i u Republici Srbiji na 66. mestu

Objavljeno:

U potrazi za što lepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za kratkim, troslovnim imenima.

Jedno od njih je muško ime Vid, koje je u poslednje vreme sve popularnije. Značenje imena Vid je raznoliko, a najčešće označava onog "koji sve vidi i sve može"; "koji je čudotvoran"; "koji se bori za svoja ubeđenja"; "koji je dragocen kao vid oka"; "koji je viđen"; "koji je prorok i koji vidi unapred i zna šta treba da čini".

1 / 4 Foto: Profimedia

Veruje se da je ime Vid nastalo od latinske reči "vita" koja znači život i postojanje. Ovo ime je postalo posebno popularno u periodu ranog srednjeg veka, zbog Svetog Vida.

Međutim, postoji verovanje da je ime Vid poreklom od takozvanog "Svetovida" božanstva koje je imalo četri glave. Prema mitovima koji su prepričavani, Svetovid je bio povezan sa ratovima i magijama, jer je on sa "svoje četiri glave mogao da vidi odjednom sve četiri strane sveta".

Još jedna od hipoteza o poreklu imena Vid jeste da ono potiče od germanske reči "vidu" što znači šuma ili drvo. Prema nekim mišljenjima, ime Vid je poteklo od imena Vidosav kao njegova hipokoristika.

Prema statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, muško ime Vid je bilo među 100 najdavanijih muških imena u Republici Hrvatskoj na 43. mestu i u Republici Srbiji na 66. mestu.

(Espreso / Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.