NAJDETALJNIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA VIKEND I NAREDNU SEDMICU: Evo kada će doći do OSVEŽENJA!
Ilustracija, Foto: Beta

meteorolog đurić dao najnovije podatke

NAJDETALJNIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA VIKEND I NAREDNU SEDMICU: Evo kada će doći do OSVEŽENJA!

Očekuje se i postepena stabilizacija vremena, a dodatni pad temperatura očekuje se prema trenutnim prognozama oko 10. jula

Objavljeno:

Iako nas blago i neznatno osveženje očekuje u subotu, aktuelni toplotni talas potrajaće do sredine sledeće sedmice, uz temperature i do 38 stepeni. Od 6. jula osveženje, a oko 10. jula i jače osveženje kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

Kako navodi, maksimalna temperatura dostigla je u četvrtak 38 stepeni i to u Banatu, dok je u Beogradu bilo 36 stepeni.

- Pred kraj dana jake grmljavinske oluje pogodile su južne, jugozapadne i zapadne predele Srbije, a lokalno je bilo i grada. I današnje jutro u Srbiji osvanulo je vedro i veoma toplo, a iza Beograda je još jedna tropska noć i spustila se na 24 stepena. Bilo je i delova Srbije gde je bilo znatno prijatnije, pa je u kotlinama zapadne i južne Srbije bilo oko 15, a na Kopaoniku i u Sjenici oko 10 stepeni. I petak u Srbiji protiče u znaku sunčanog i vrelog vremena, a maksimalne temperature biće od 33 do 37, u Beogradu do 36 - podseća Đurić.

Posle podne i pred kraj dana ponegde se uz jači razvoj oblačnosti očekuje pojava pljuskova sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

- Inače, u toku večeri će do severozapada Srbije stići oslabljeni hladni front sa severozapada, koji će doneti da vetar bude u skretanju na pojačan severozapadni, a pri prodoru fronta on će biti jak, kratkotrajno na udare i olujni. Sa severozapadnim vetrom i frontom, stići će i malo svežija vazdušna masa i ovaj sistem u drugoj polovini noći i u subotu preći će i preko drugih predela Srbije i biće najviše izražen u vidu pojačanog severozapadnog vetra, pa će ponegde biti i za par stepeni prijatnije nego prethodnih dana. U subotu će u Srbiji biti uslova i za lokalne pljuskove sa grmljavinom, ponegde i za grmljavinske oluje. I pored prodora oslabljenog hladnog fronta i neznatnog pada temperature, ostaće i dalje veoma toplo, uz maksimalne temperature od 31 do 36 stepeni, u Beogradu do 33. I dalje se na severu Srbije i u Beogradu očekuju tropske noći - navodi on.

Đorđe Đurić
Đorđe Đurićfoto: TV PINK PRINTSCREEN

Od nedelje će ponovo jačati termički greben na visini, pa se u višim slojevima atmosfere očekuje dotok nove količine vrelog vazduha u sklopu jugozapadnog strujanja sa severa Afrike.

- U nedelju i početkom sledeće sedmice u Srbiji će biti sunčano i vrelo. Posle podne i pred kraj dana ponovo će ponegde biti uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom i grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom. Maksimalna temperatura u nedelju i ponedeljak od 33 do 37, u Beogradu do 35, a najtoplije će biti u utorak, temperatura od 34 do 3, u Beogradu do 36. U sredu se očekuje spuštanje prostrane doline u višim slojevima atmosfere sa severa Evrope i prodor jačeg hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, pa se očekuje i osveženje, uz skretanje vetra na jak severozapadni. Maksimalna temperatura od 28 na severozapadu do 36 na istoku Srbije, u Beogradu do 30. Od četvrtka se u svim predelima Srbije očekuje znatno prijatnije i ugodnije vreme. Maksimalne temperature posle dužeg vremena opašće na ispod 30, a minimalne jutarnje na ispod 20 stepeni - kaže Đurić za Telegraf.rs.

Očekuje se i postepena stabilizacija vremena, a dodatni pad temperatura očekuje se prema trenutnim prognozama oko 10. jula.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Dakle, iako nas u subotu očekuje neznatno osveženje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, aktuelni toplotni talas potrajaće sve do sredine sledeće sedmice, a potom ćemo u drugoj polovini sedmice uživati u znatno prijatnijem vremenu. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 26 do 30, one će i u narednom periodu biti i za 6 do 8 stepeni više od uobičajenog proseka, a na normalne vrednosti vratiće se od sledeće srede i četvrtka. I u narednom periodu očekuju se veoma visoke vrednosti UV zračenja i to u periodu od 10 do 16 časova, pa se u tom periodu ne preporučuje izlaganje suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite. Kako će aktuelni toplotni talas i u narednom periodu donositi veoma visoke temperature, u najtoplijem delu dana sve aktivnosti na otvorenom treba smanjiiti na minimum.

- Iako je pred nama sušni period, na pojedinim lokacijama Srbije biće uslova za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pa prilikom javljanja takvih procesa, treba biti oprezan, naročito na otvorenom. Inače, aktuelni toplotni talas još više je izraženiji u Bosni i Hercegovovini, pa temperatura u Mostaru dostigla 41 stepen, a Tuzla je pre dva dana sa 40 bila najtoplija u Evropi. Leto je i aktuelne vremenske (ne)prilike potpuno su uobičajene za naše područje, tako da je samo potrebno prilagoditi se njima - napominje sagovornik Telegrafa.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.