U CENTRU BEOGRADA STOJI PRAVA MISTERIJA! Prolaznici gledaju u nju, ali NIKO ne zna šta znači, a vi? (FOTO)
Ilustracija, Foto: GRAD BEOGRAD / PROMO

NEVEROVATNO

U CENTRU BEOGRADA STOJI PRAVA MISTERIJA! Prolaznici gledaju u nju, ali NIKO ne zna šta znači, a vi? (FOTO)

To je piramida koja se nalazi ispred zdanja Srpske akademije nauka i umetnosti

Objavljeno: 12:17h

U centralnom delu najpoznatije beogradske ulice, Knez Mihailove, danas stoji simbol koji predstavlja još jedan "jasan" masonski "potpis".

To je piramida koja se nalazi ispred zdanja Srpske akademije nauka i umetnosti. Zvanično, piramida je postavljena 1995. godine, kada je u Velikoj galeriji SANU održana veoma posećena izložba ,,Svet merenja". Ona oficijelno označava geografski položaj Beograda, na njoj su ucrtane strane sveta, gravitaciono ubrzanje i geografska dužina i širina. Formalno objašnjenje za postavljanje ovog simbola glasi (a zaista je tako): malo je znamenitosti u našem gradu koje su posvećene nauci, a ovo je jedna od njih.

Sličnost je bila očigledna

Uz fotografiju piramide ispred SANU postavili smo novčanicu od jednog dolara. Sličnost je bila očigledna, pa razloga za sumnju gotovo da nije ni bilo. Poseban dokaz predstavljala je činjenica da je piramida pri vrhu precizno zarubljena na istom mestu gde je to slikovito učinjeno na američkoj novčanici.

Na moneti je na tom mestu prikazano ,,oko svevideće". Podsećamo da se u levom uglu novčanice od jednog dolara nalazi masonska piramida od cigala, na čijem se vrhu, u trouglu, nalazi oko. Ono lebdi iznad zaravnjene piramide i simbolički izražava slobodnozidarsku ideju o predodređenosti masonerije da bude neka vrsta elite.

Kroz Srpsku akademiju nauka i umetnosti tokom istorije prošao je veliki broj masona.

1 / 6 Foto: Espreso

Tu su bili: Miša Anastasijević, Ivo Andrić, Aleksandar Belić, Spiridon Brusina, Mihailo Valtrović, Vladimir Varičak, Dragomir Vasić, Mihailo Vujić, Vale Vouk, Mihailo Gavrilović, Ivan Dudii, Ivan Eaja, Stefan Delineo, Andra Đordević, Niko Županić, Franjo Zah, Vladimir Jovanović, Slobodan Jovanović, France Kidrič, Petar Kolendić, Marko Leko, Ivan Meštrović, Dortle Milovanović, Dragutin Milutinović, Stevan Mokranjac, Svetomir Nikolajević, Branislav Nušić, Veljko Petrović, Avram Petronijević, Pavle Popović, Bogdan Popović, Mihailo Pupin, Milan Rakić, Stevan Sremac, LJubomir Stojanović, Fran Tuian, Petar l.Ibavkić, Vladimir Corovit, Filip Hristić, Ksenofon Šahović, Ferdo Šišić, Viktor Novak...

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.