OD VRUĆINE NEĆEMO MOĆI NI DA SPAVAMO: Pred nama su TROPSKI DANI I NOĆI, topićemo se!
Vrućina, Foto: Nebojša Mandić

VREMENSKA PROGNOZA

OD VRUĆINE NEĆEMO MOĆI NI DA SPAVAMO: Pred nama su TROPSKI DANI I NOĆI, topićemo se!

Od srede do vikenda biće i dalje sunčano, a zbog priliva vazdušne mase sa severa Afrike biće i vrelo

Objavljeno:

Pred nama je sedmica sa veoma visokim temperaturama, očekuje se i preko 35 stepeni.

U Srbiji će do kraja dana biti sunčano i veoma toplo, uz razvoj oblačnosti. Maksimalna temperatura od 30 do 34 stepena, u Beogradu do 32.

U Srbiji će u utorak biti sunčano i još toplije. Posle podne i krajem dana očekuje se umereno povećanje oblačnosti. Maksimalna tempertaura biće od 32 do 36 stepeni, u Beogradu do 34 stepena.

Od srede do vikenda biće i dalje sunčano, a zbog priliva vazdušne mase sa severa Afrike biće i vrelo. Maksimalna temperatura biće od 33 do 37 stepeni, u Beogradu do 35-36 stepeni. Posle podne ponegde se očekuje jači razvoj vertikalne oblačnosti i kratkotrajna pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

U sredu i u četvrtak u Pomoravlju, Podunavlju i na jugu Banata duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, a umerena košava duvaće i u Beogradu.

1 / 9 Foto: Aleksandra Čolić

Tropske noći

Tokom cele sedmice noći na severu Srbije, u Beogradu i u Vojvodini biće vrlo tople i neugodne, uz minimalne temperature koje se neće spuštati ispod 20°C (tropske noći), a od noći između utorka i srede pa sve do vikenda minimalne temperature u Beogradu i u košavskom području neće padati ni ispod 24-25°C i to kao posledica fenskog efekta jugoistočnog vetra, tj. košave.

Znatno ugodnije i prijatnije noći očekuju se u južnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije, uz temperature od 14 do 20°C, a čak i u pojedinim ovim predelima minimalne temperature ne bi se spuštale ispod 20°C, pre svega u urbanim sredinama.

Prema trenutnim prognozama postoji mogućnost da tokom vikenda dođe do destibilzacije vremena sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, pre svega u nedelju i to prvo u severnim, potom i u ostalim predelima, a došlo bi i do manjeg osveženja, ali bi dalje ostalo toplo vreme.

Visoka UV zračenja

Narednih dana očekuju se i veoma visoke vrednosti UV zračenja i u periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati sunucu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite. Zbog veoma visokih temperatura koje se očekuju ove sedmice, sve aktivnosti na otvorenom treba smaanjiti na minimum u najtoplijem delu dana.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbije od 26 do 30°C, one će tokom ove sedmice biti više za 5 do 7 stepeni od navedenog proseka.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.