NEGOVANJE KULTURNO-ISTORIJSKE VREDNOSTI: Evo koje 3 CRKVE su proglašene za SPOMENIKE kulture u Srbiji
Ilustracija, Foto: EPA/ SERGEI ILNITSKY

SPOMENICI KULTURE

NEGOVANJE KULTURNO-ISTORIJSKE VREDNOSTI: Evo koje 3 CRKVE su proglašene za SPOMENIKE kulture u Srbiji

Ova zdanja imaju kulturno-istorijsku vrednost kao i nesumnjiv društveni značaj

Objavljeno:

Na predlog Ministarstva kulture i informisanja, Vlada Srbije donela je odluku da se crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Drenovcu, Svete Trojice u Brdarici i Svetog velikomučenika Georgija u Mačvanskom Pričinoviću, proglase za spomenike kulture.

Kako je navedeno u saopštenju, Crkva Svetog Georgija sazidana je 1867. godine i poseduje visoku kulturno-istorijsku i umetničku vrednost, a kulturni model primenjen u crkvi odražava stanovište srpske crkvene umetnosti i kulture 19. veka.

"Crkva Svete Trojice u Brdarici, koja se nalazi na teritoriji opštine Koceljeva, takodje predstavlja značajnu kulturno-istorijsku celinu. Crkva je sagradjena 1838. godine", navelo je ministarstvo i dodalo da ta crkva pripada grupi crkava iz 19. veka koje su svojim arhitektonskim oblikom zadržale sećanje na crkve brvnare iako su sazidane od tvrdog materijala.

krst, crkva
foto: Marina Lopičić

U saopštenju je navedeno da je crkva posvećena Vaznesenju, koja se nalazi u centru sela Drenovac, u blizini Šapca, sagradjena u periodu od 1863. do 1865. godine, a kasnije je poslužila kao uzor graditeljima crkve u Nakučanima.

"Ovo zdanje ima kulturno-istorijsku vrednost kao i nesumnjiv društveni značaj, o čemu svedoči bogata gradja koju čine letopisi, zapisi sa margina starih crkvenih knjiga i delimično sačuvana arhivska gradja", saopštilo je Ministarstvo kulture.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.