STARA PLANINA U CENTRU ISTRAŽIVANJA: Stručnjaci tragaju za LEKOVITIM i AROMATIČNIM biljem!
Ilustracija, Foto: Beta/Saša Đorđević

istraživanje na staroj planini

STARA PLANINA U CENTRU ISTRAŽIVANJA: Stručnjaci tragaju za LEKOVITIM i AROMATIČNIM biljem!

Prezentacija je sutra i namenjena je predstavnicima poljoprivrednih gazidinstava i ljubiteljima lekovitog i aromatičnog bilja

Objavljeno:

Stručnjaci Instituta za šumarstvo iz Beograda istražuju kakve sve vrste lekovitog i aromatičnog bilja postoje na Staroj planini i području Pirotskog okruga, kako to bilje zaštititi i omogućiti njegovu plantažnu proizvodnju.

Stručnjaci procenjuju da se četvtina biljnih vrsta od ukupnog fonda flore Srbije nalazi na Staroj planini, a kako navode stručnjaci sa tog instituta, u pirotskom kraju raste oko 350 vrsta lekovitog, samoniklog i aromatičnog bilja.

Taj fond istražuju stručnjaci iz te oblasti pod nadzorom Instituta za šumarstvo, kojem je projekat usmeren na zaštitu tog prirodnog dobra, odobren na konkursu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

1 / 4 Foto: Marina Lopičić

Viši naučni saradnik Instituta za šumarstvo dr Marija Marković, sa departamana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu rekla je agenciji Beta da na Staroj planini raste više od 1.000 različitih biljnih vrsta, mnoge su endemske i reliktne.

"Neke i zakonom zaštićene. Biljni svet u pirotskom kraju istražuju biolozi i drugi stručnjaci i sprovodimo projekat značajan za očuvanje tog prirodnog blaga", kazala je Markovićeva.

Ona dodaje da su aktivnosti stručnjaka usmerene na izbor, branje i preradu lekovitog i aromatičnog bilja, s ciljem dobijanja eteričnih ulja.

"Cilj je da se bilje sačuva, zaštiti i omogući plantažna proizvodnja u gazdinstvima u Pirotu i Pirotskom okrugu. Ovde je veoma pogodan geografski položaj i postoje resursi za gajenje lekovitog bilja", rekla je ona.

Prema njenim rečima, cilj je plantažiranje, odnosno motivisanje poljoprivrednika na svojim parcelama uzgajaju odredjene biljne vrste.

"Na taj način se oni podstiču za ;zapošljavanje i samozapošljavanje", kaže Markovićeva.

Saznanja do kojih su došli stručnjaci radeći na ovom projektu, kao i mogućnosti za plantažiranje odredjenih lekovitih i aromatičnih biljaka biće tema prezentacije koja će biti održana na gazdinstvu porodice Cvetković u naselju Radin Do u Pirotu.

Prezentacija je sutra i namenjena je predstavnicima poljoprivrednih gazidinstava i ljubiteljima lekovitog i aromatičnog bilja.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.