LEKARI IMAJU 24H DA NAĐU KONTAKTE ZARAŽENOG, A OVO NE SMEJU NIKAKO DA RADE! Majmunske boginje su nam stigle
Ilustracija, Foto: Profimedia

hitna reakcija

LEKARI IMAJU 24H DA NAĐU KONTAKTE ZARAŽENOG, A OVO NE SMEJU NIKAKO DA RADE! Majmunske boginje su nam stigle

Datum poslednjeg kontakta se računa kao nulti dan, a evo koja ograničenja imaju osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom

Objavljeno:

Muškarac kod kojeg su u Srbiji registrovane majmunske boginje, došao je iz Nemačke, a njemu je ovaj virus potvrđen na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". On je smešten u Infektivnoj klinici, koju neće smeti da napusti dok mu se ne povuku simptomi i zdravstveno stanje mu to dozvoli, a sada je ključno za lekare da nađu njegove kontakte a rok je 24 sata.

Kako je navedeno u Stručno-metodološkom upustvu koje je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut " slao krajem maja zdravstvenim ustanovama, identifikacija i praćenje kontakata je ključna mera za kontrolu prenošenja uzročnika zaraznih bolesti.

1 / 5 Foto: Profimedia

- U slučaju identifikovanja slučaja sumnje majmunskih boginja potrebno je započeti identifikaciju i praćenje kontakata u roku od 24 sata. Kontakt se definiše kao osoba koja je, u periodu koji počinje sa pojavom prvih simptoma izvornog slučaja majmunskih boginja, a završava se sa otpadanjem svih krusti, imala jednu ili više od sledećih izloženosti sa verovatnim ili potvrđenim slučajem majmunskih boginja:

- izoženost licem u lice (uključujući zdravstvene radnike bez odgovarajuće lične zaštitne opreme) - direktan fizički kontakt, uključujući seksualni kontakt - kontakt sa kontaminiranim materijalima kao što su odeća ili posteljina.

Kako se navodi, identifikacija kontakata uključuje kontakte u domaćinstvu, radnom mestu, školi/vrtićima, seksualne kontakte, kontakte u zdravstvenim ustanovama, verskim objektima, prevozu, tokom sportskih aktivnosti, društvenih okupljanja. Praćenje i nadzor nad kontaktima obavljati dnevno radi ranog prepoznavanja pojave znakova/simptoma majmunskih boginja u periodu od 21 dan od poslednjeg kontakta sa obolelom osobom ili kontaminiranim materijalom.

- Datum poslednjeg kontakta se računa kao nulti dan. Osobe koje su označene kao kontakti treba da prate svoju temperaturu dva puta dnevno. Asimptomatski kontakti ne bi trebalo da doniraju krv, ćelije, tkiva, organe, majčino mleko ili spermu dok su pod nadzorom. Asimptomatski kontakti mogu nastaviti rutinske svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak na posao i pohađanje škole (tj. karantin nije neophodan), ali ne smeju da napuštaju mesto boravka tokom perioda nadzora. Za decu predškolskog uzrasta preporučuje se privremeno izdvajanje iz kolektiva (vrtić ili drugo) - navodi se u Uputstvu.

Majmunske boginje
foto: Profimedia, Wikipedia, AP

Kontakti se mogu i pratiti pasivno (kontakt se nakon informisanja o bolesti sam javlja epidemiologu ukoliko dođe do pojave simptoma), aktivno (epidemiolog najmanje jednom dnevno pozove osobu pod nadzorom radi provere zdravstvenog stanja) ili direktno (epidemiolog najmanje jednom dnevno fizički poseti ili putem video snimka pozove osobu pod nadzorom radi provere zdravstvenog stanja) zavisno od raspoloživih resursa.

- Kontakt koji razvije znake/simptome koji ne uključuju ospu izoluje se i prati u narednih sedam dana. Ako se ne razvije osip, kontakt se može vratiti na praćenje temperature do kraja 21. dana. Ako se kod kontakta pojavi osip, potrebno ga je izolovati kao slučaj sumnje i uzeti uzorak za laboratorijsku analizu i testiranje na majmunske boginje. Zdravstveni radnici koji su imali nezaštićen (bez lične zaštitne opreme) bliski kontakt sa obolelom osobom i izloženost kontaminiranim materijalima ne moraju biti isključeni sa rada ako su asimptomatski, već bi trebalo da budu podvrgnuti aktivnom nadzoru, što uključuje merenje temperature najmanje dva puta dnevno tokom 21 dana nakon izlaganja.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media