EVO IZ KOJE ZEMLJE SU STIGLE MAJMUNSKE BOGINJE U SRBIJU: U pitanju je PUTNIK iz ove EVROPSKE DRŽAVE! (FOTO)
Foto: Profimedia

DONEO IH "PUTNIK"

EVO IZ KOJE ZEMLJE SU STIGLE MAJMUNSKE BOGINJE U SRBIJU: U pitanju je PUTNIK iz ove EVROPSKE DRŽAVE! (FOTO)

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima informacije da su majmunske boginje od početka godine potvrđene kod 1.600 ljudi

Objavljeno: 15:28h

U Srbiji je danas potvrđen prvi slučaj obolevanja od majmunskih boginja, a kako "Blic" saznaje, u pitanju je muškarac koji je doputovao iz Nemačke.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima informacije da su majmunske boginje od početka godine potvrđene kod 1.600 ljudi, a da se sumnja na još 1.500 slučjaeva u 39 zemalja, saopštio je danas direktor te organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je precizirao da je među tim zemljama sedam u kojima su majmunske boginje prisutne godinama, a da su 32 zemlje pogođene sada.

Majmunske boginje
foto: Profimedia

Simptomi

Simptomi majmunskih boginja mogu započeti visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u telu i slabošću. Nakon otprilike dva dana, na licu, rukama i stopalima nastaju osip i čirevi. Pacijentima koji prepoznaju bilo šta od navedenog, se savetuje da ostanu u izolaciji tokom celog trajanja bolesti, koja obično traje dve do četiri nedelje.

1 / 12 Foto: Printscreen

Jedan od karakterističnih znakova zaraze jest osip na licu ili telu koji se pretvara u izbočene kvržice koje postaju mehurići, piše Eat This, Not That.

Osobe sa majmunskim boginjama smatraju se najzaraznijima dok imaju osip. Bolest može da traje dve do četiri nedelje, a većina ljudi se oporavlja bez lečenja. Period inkubacije može da traje sedam do 14 dana, navodi CDC, osoba može da bude zarazna od jednog dana pre nego što razvije osip do 21 dan nakon pojave simptoma.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.