OVAKO SE PRENOSE MAJMUNSKE BOGINJE! Postoji nekoliko načina
Ilustracija, Foto: Profimedia

oprez

OVAKO SE PRENOSE MAJMUNSKE BOGINJE! Postoji nekoliko načina

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima informacije da su majmunske boginje od početka godine potvrđene kod 1.600 ljudi, a da se sumnja na još 1.500 slučjaeva u 39 zemalja

Objavljeno:

U Srbiji je danas potvrđen prvi slučaj obolevanja od majmunskih boginja, a kako se saznaje, u pitanju je muškarac koji je doputovao iz Nemačke.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima informacije da su majmunske boginje od početka godine potvrđene kod 1.600 ljudi, a da se sumnja na još 1.500 slučjaeva u 39 zemalja, saopštio je danas direktor te organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Majmunske boginje se prenose kada osoba dođe u kontakt sa zaraženom životinjom, čovekom ili preko kontaminiranih predmeta.

1 / 5 Foto: Profimedia

Virus u telo ulazi preko rane na koži (čak i ako nije vidljiva), respiratornog trakta ili sluzokože (oči, nos ili usta).

Prenos sa životinje na čoveka dešava se ugrizom ili ogrebotinom, pripremanjem mesa za ishranu, direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima ili preko kontaminiranih predmeta.

Smatra se da do prenošenja sa čoveka na čoveka dolazi prvenstveno putem velikih respratornih kapljica i produženim direktnim kontaktom.

Ostali metodi prenošenja majmunskih boginja, uključuju direktan kontakt sa telesnim tečnostima zaražene osobe ili korišćenjem kontaminirane odeće ili posteljine.

(Espreso / Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.