DARIJA KISIĆ JAVNO PROGOVORILA SA ČIM SE SUOČAVA SRBIJA! Problem se tiče svih nas!
Darija Kisić, Foto: Printscreen B92

DOBRO POGLEDAJTE

DARIJA KISIĆ JAVNO PROGOVORILA SA ČIM SE SUOČAVA SRBIJA! Problem se tiče svih nas!

Tokom prvog dana konferencije u Rimu, ministarka Kisić imala je nekoliko bilateralnih sastanaka.

Objavljeno:

Jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja jeste briga o starima, unapređenje njihovih prava, uslova života i položaja u društvu, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić na konferenciji o starenju, koju u Rimu organizuje Ekonomska komisija UN.

Ministarka Kisić je navela da se Srbija, kao i većina zemalja u Evropi, suočava sa uzlaznim trendom starenja stanovništva.

Vlada Republike Srbije obrazovala je nove savete za unapređenje međugeneracijske saradnje i solidarnosti i za pitanja starosti i starenja, koji razmatraju pitanja starenja, društvenog i ekonomskog položaja starih lica, mogućnosti korišćenja njihovih radnih i stvaralačkih potencijala i učešća u razvoju društva, privrednom i javnom životu, rekla je Kisić. „Uverena sam da će ti saveti doprineti da se položaj starih u našoj zemlji u mnogome unapredi. To je naša obaveza prema najstarijim sugrađanima“, istakla je prof. dr Kisić i dodala da su preduzete značajne mere u cilju poboljšanja položaja starih na tržištu rada i prevazilaženju međugeneracijskog jaza u korišćenju digitalnih veština, a koji je posebno bio izražen tokom pandemije Kovid 19.

1 / 5 Foto: Printscreen

Ministarka Kisić je naglasila da je tokom pandemije Kovid 19 posebna pažnja bila usmerena ka starijima i zaštiti njihovog zdravlja, zbog čega je vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji upravo počela u gerontološkim centrima. „Visokim odzivom na vakcinaciju naši stari su nam svima pokazali kako se odgovorno ponaša i brine o sebi i o drugima u borbi sa ovim virusom sa kojim se suočio čitav svet“, rekla je Kisić.

Prof. dr Kisić je tokom izlaganja ukazala da je briga o starima i njihov položaj prepoznat u nekoliko strategija koje je Srbija donela – Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije, Strategija za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, Strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, Strategija deinstitucionalizacije i razvoja usluga u zajednici.

Kisić je naglasila da će Republika Srbija nastaviti da gradi kvalitetno društvo za sve generacije i pri tom, kao i do sada, voditi računa o socijalnoj uključenosti, smanjenju nejednakosti, brizi za rodna i druga ljudska prava, zdravlju i zdravom načinu življenja, permanentnom obrazovanju, međugeneracijskoj saradnji.

Tokom prvog dana konferencije u Rimu, ministarka Kisić imala je nekoliko bilateralnih sastanaka.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.