PITALI SMO SUGRAĐANE: DA LI STE ZA TO DA VAŠE DETE DOBIJE HPV VAKCINU? Dobili smo iznenađujuće odgovore (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Espreso

EVO ŠTA MISLE GRAĐANI

PITALI SMO SUGRAĐANE: DA LI STE ZA TO DA VAŠE DETE DOBIJE HPV VAKCINU? Dobili smo iznenađujuće odgovore (VIDEO)

Povodom velike zainteresovanosti za vakcinom, ekipa portala Espreso pitala je građane kakvo je njihovo mišljenje o vakcini protiv HPV virusa kako bi se i sami uverili

Objavljeno:

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji je najčešći uzročnik karcinoma grlića materice stigla je u Srbiju, a imunizacija nije obavezna već preporučena.

Interesovanje za HPV vakcinu je veliko, neki domovi zdravlja su već potrošili prvu količinu, a distribucija će se vršiti prema planu i programu koji prave epidemiolozi Instituta "Batut".

Najidealnije razdoblje za primanje ove vakcine od 12. do 14. godine i za devojčice i za dečake.

Povodom velike zainteresovanosti za vakcinom, ekipa portala Espreso pitala je građane kakvo je njihovo mišljenje o vakcini protiv HPV virusa kako bi se i sami uverili.

Naša anketa pokazala je da većina sagovornika ima pozitivan stav prema vakcini. Mnogi sagovornici želeli su da ostanu anonimni, te nisu hteli pred kamere, ali njihove izjave vam prenosimo u celosti.

"Ja sam za sve vakcine koje su obrobane, a namenjene su deci. Čak je i moj unuk sa 16 godina primio vakcinu za kovid. Ali svaki organizam je priča za sebe, i ne mogu ništa konkretnije reći jer nisam iz te struke, ali u principu kada je neka epidemija poput ove što je bila sa kovidom, tu se apsolutno lakše preboli ko primi vakcinu. Ali ipak nisam za dečije neispitane vakcine, ali odrasli koji su punoletni, sami će odlučiti o sebi. Sada je tako učestao taj rak, pa bih tako dodala da treba svako da proveri kakvo mu je genetsko poreklo i da u skladu sa tim odluči da li će se ili neće vakcinisati. Da li na primer postoji u porodici slučajeva obolelih od raka, takođe bilo bi dobro ići na redovne kontrole", izjavila je za Espreso naša sagovornica.

Sagovornica
foto: Espreso

"Apsolutno sam za vakcinu, imam unuka koji ima 14 godina i njima su u školi držali predavanje na temu HPV vakcine. Baš mi je rekao da su devojčice malo zabrinute, ali mislim da nema razloga za tako nečim baš zbog toga što će im vakcina pomoći da sačuvaju zdravlje", rekla je Beograđanka S.R. za naš portal.

"Da vam kažem, meni je muž umro od raka. Ja sam za vakcinu u svakom slučaju i svoje unuke bih vakcinisala, toliko od mene", rekla je sugrađanka za portal Espreso.

Još jedna naša sagovrnica bila je sličnog mišljenja.

"Mislim da je potrebna u ovo vreme. Sve je više zastupljena i masovna zaraza HPV virusom, tako da mislim da je korisna i vakcinisala bih svoju decu. Mada je moj sin već odrastao, ali da je u tom nekom uzrastu, svakako bih preporučila", rekla je gospođa za Espreso.

Sagovornica
foto: Espreso

"Ne bih da se snimam, uvek sam za vakcinu, za šta god ona bila, a naročito za vakcinu protiv HPV virusa. Mislim da je trebalo i ranije da se pojavi kod nas", kaže Beograđanka Nena.

Jedna gospođa pohvalila je ovo otkriće: "Ja imam 2 odrasle ćerke i unuku od 10 godina i vrlo rado bih im preporučila da se vakcinišu. Sve pohvale za tu vakcinu" rekla je Beograđanka.

Sagovornica
foto: Espreso

Ipak, u svakom žitu ima kukolja. Tako smo naišli na gospođu koja je vrlo neprijatnim tonom rekla "Nisam za vakcinu, trujete narod", okrenula se i otišla.

Jedna gospođa je izrazila poverenje u ovu vakcinu i s obzirom na to da ima tri ćerke, apsolutno je za to da se one vakcinišu ukoliko spadaju u odgovarajuću kategoriju.

"Mislim da je to naučni napredak, i da trebao dmah se priključiti i zaštiti se od potencijalnih opasnosti. Imam tri ćerke i sigurno bih preporučila da, ukoliko psadaju u tu kategoriju, da se zaštite. Kao i što inače misle o svom zdravlju", rekla je naša sagovornica za Espreso.

Sagovornica
foto: Espreso

Ostatak ankete pogledajte u videu ispod i pišite nam u komentarima kakav je vaš stav prema vakcini protiv HPV virusa.

O tome šta je zapravo ova vakcina, koja je njena glavna svrha i zašto su Srbi skeptični prema njoj razgovarali smo sa doktorkom Slavicom Plavšić.

Na početku razgovora doktorka je istakla da je HPV vrlo rasprostranjen virus u ljudskoj populaciji i smatra se da većina seksualno aktivnih ljudi bude zaraženo ovim virusom u nekom trenutku života.

- Humani papiloma virus (HPV) je najčešća seksualno prenosiva infekcija i najčešći uzrok pojave karcinoma grlića materice. Pored raka grlića materice, vagine i vulve, ovaj virus izaziva i rak penisa, anusa, pluća, krajnika i grla. Rizik oboljevanja od ovih vrsta karcinoma postoji kako kod žena tako i kod muškaraca. Virusom se češće zaražavaju žene, zbog anatomije ženskih polnih organa. HPV napada kožu i sluzokožu i prenosi se najčešće tokom intimnog kontakta među partnerima. HPV vakcina je vakcina koja štiti dečake i devojčice, ali i starije, od navedenih bolesti koje izaziva HPV virus, navodi za Espreso prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.

Dr Slavica Plavšić
Dr Slavica Plavšićfoto: Profimedia, Privatna arhiva

Doktorka napominje da je indentifikovano preko 100 sojeva HPV-a, od kojih oko 40 ima tropizam za donji genitalni trakt.

- Pri tome, samo pojedini visokorizični tipovi virusa, mogu da prouzrokuju zdravstvene probleme, poput genitalnih bradavica, kondiloma i karcinoma. Po epidemiološkim kriterijumima, imamo sledeću klasifikaciju sojeva HPV-a: Sojevi niskog rizika: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 81 i CP 6108, koji retko izazivaju lezije koje napreduju do prekanceroza. Sojevi sa višim rizikom: 26, 53, 66; Visoko rizični, onkogeni sojevi: 16, 18 kao i 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68. Najopasniji sojevi HPV-a su 16 i 18 ! Visokorizični tipovi HPV su nađeni kod 80% slučajeva karcinoma raka grlića materice. Vakcina štiti od tipova : 6,11,16,1831,33,45,52 i 58 i ima ukršteni imunitet sa bar 3 do 4 virusa iz sličnih grupa, ističe prim. dr Plavšić.

Crna statistika u Srbiji

Kada je rak u pitanju Srbija beleži crnu statistiku. Svake godine oboli oko 1.250 žena od raka grlića materice, a oko 470 žena umre.

-Srbija je na drugom mestu po smrtnosti, a na četvrtom po broju obolelih žena od raka grlića materice u Evropi. Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolesti, imunizacija protiv HPV se sprovodi od 2012. godine kod devojčica uzrasta 12-14 godina. Dvanaest zemalja Evropske unije uvelo je imunizaciju, a u ostalim je postupak u toku, navodi doktorka Plavšić i dodaje da je u zemljama u kojima je vakcina protiv HPV-a besplatna, ali i obavezna, znatno bolja statistika.

- Stope oboljevanja i umiranja od ove vrste raka u tim zemljama su na najnižem nivou. Prva država koja je počela sa HPV vakcinacijom još pre 15 godina je Australija. Zatim je počela da se primenjuje kao preporučena ili obavezna u mnogim državama sveta. Kako koja država uvede program besplatne vakcinacije protiv HPV-a, drastično se smanji broj umrlih i obolelih žena. Makedonija je još 2009.godine uvela ovu vakcinu kao obaveznu, u Mađarskoj je takođe besplatna, kao i u Hrvatskoj još od 2015 godine, ističe naša sagovornica.

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.