NEMA HPV VAKCINA U NEKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA: Šta se desilo već prvog dana?
Ilustracija, Foto: Profimedia

održana konferencija

NEMA HPV VAKCINA U NEKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA: Šta se desilo već prvog dana?

Preporučena vakcina za decu razgrabljena u delovima zemlje

Objavljeno:

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić kazala je povodom početka programa HPV vakcine u našoj zemlji, koja je ovog meseca stigla u domove zdravlja širom Srbije da je interesovanje veće nego što je očekivano, te da su predviđene količine ponegde potrošene već prvog dana.

Ona je na danas održanoj konferenciji u Beogradu rekla da je razlog tome je što je interesovanje roditelja da vakcinišu decu premašilo očekivanja struke.

- Prve količine su stigle prošle nedelje, a interesovanje je veće nego što smo očekivali. U nekim domovima zdravlja već su u prvom danu nestale vakcine. Prave se spiskovi i dodatne količine stižu već od naredne srede. Da se ne bi dešavalo da građani za džabe odlaze, obaveštavaćemo ih o dopremljenim količinama, a distribucija će biti prema planu koji pravi Batut - kazala je Radojević Škodrić uz napomenu da se nabavka preporučenih vakcina obavlja po drugačijem principu nego što je to slučaj sa obaveznim.

Dodala je i da je vakcina preporučena od 2018. godine, a da je odnedavno dostupna o trošku države. Namenjena je devojčicama i dečacima od 9 do 19 godina.

- U svetu su se neke zemlje odlučile samo za devojčice. Mi smo se odlučili da maksimalno zaštitimo zdravlje. Iako žene najčešće obolevaju, muškarci su prenosioci - kazala je.

1 / 6 Foto: Youtube printscreen/Novo jutro

Rizik i po dečake (muškarce)

U vezi sa rizicima po muškarce, govorila je dr Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Kako je istakla, HPV može da dovede do premalignih i malignih promena i na ano-genitalnoj sluznici, kao i u usnoj duplji i ždrelu.

- Dečaci jesu prenosioci, ali i oni mogu oboleti od ozbiljnih bolesti: karcinomi debelog creva, penisa, usne duplje... - nadovezala se ginekolog Aleksandra Kostić iz DZ Čukarica ističući da je vakcina primarna prevencija, te da deci treba dati priliku da steknu imunitet kako u svom kasnijem seksualnom životu ne bi mogli da obole.

Ujedno navodi da veliki broj odraslih ima neki vid HPV-a, što, napominje, ne znači da će oboleti sve osobe. Uslov za to su postojanje drugih hroničnih bolesti, pad imuniteta, stresovi, pušenje...

Dve do tri doze - zavisno od uzrasta

U vezi sa potražnjom koja je nadmašila očekivanja pedijatar Aneta Jovanović iz Doma zdravlja Palilula navela je da je u prepodnevnoj smeni u tom DZ već dato 70 doza.

Na pitanje o načinu imunizacije, rekla je da se pravila razlikuju zavisno od uzrasta.

- Vakcina se daje u uzrastu 9 - 14 godine u dve doze, sa razmakom od šest meseci. U uzrastu 15 - 19 prima se u tri doze: nultog dana, za dva meseca druga i za šest meseci od prve ide treća doza - objasnila je.

Škodrić je, inače, istakla da je reč o vakcini koja je odstrane SZO ocenjena kao vrlo bezbedna.

- Radi se od devetovalentnoj vakcini, koja je zlatni standard po preporuci struke. Inače se primenjuje u drugim zemljama od 2006. godine - rekla je navodeći da je prošao dug period od početka njene primene, te da je poznato na koji način deluje.

Koje su čarobne reči?

Konferenciji su prisustvovali i Gordana Plemić, direktor Udruženja "Roditelj" i državni sektetar u Ministarstvu prosvete Ivica Radović, koji su apelovali na roditelje da vakcinišu svoju decu.

- Humani papiloma virus je sve sem human - istakla je Plemić, navodeći reči poznatog srspkog stručnjaka dr Srđe Jankovića.

Istakla je i podatke od 2020. godine, prema kojima je u Srbiji 450 žena preminulo od raka grlića materice, koji je, stoji u brošuri, u 99,7 odsto slučajeva povezan sa HPV infekcijom.

- Ako postoji niz bezbednosnih rizika i pretnji? Gde naći rešenje? Dve čarobne reči: snagom znanja - upitao je i odgovorio državni sekretar Radović: - Verujte u vakcinu!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.