OVA SRPKINJA JE PRAVI MEDICINSKI FENOMEN! Kada vidite šta je uradila čak 5 PUTA skinućete joj kapu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

svaka čast

OVA SRPKINJA JE PRAVI MEDICINSKI FENOMEN! Kada vidite šta je uradila čak 5 PUTA skinućete joj kapu!

Kako lekari objašnjavaju, razmak između dva carska reza je minimum godinu dana

Objavljeno: 16:03h

Slučaj Amele Šabanović iz Kladnice kod Sjenice, koja je na svet donela dečaka petim carskim rezom po redu svrstan je u fenomene jer se prema mišljenju brojnih lekara i akušera ne preporučuje više od tri carska reza.

Dr Bojan Lukić, rukovodilac Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u Nišu ipak tvrdi da lekarska preporuka za broj obavljenih carskoh rezova ne postoji jer se takav zahvat generalno izvodi samo iz nužde a ne po želji pacijenta.

- Carski rez se nikada ne preporučuje zato što je to opasna operacija. Kada krenu bolovi, svaka druga žena traži carski rez, ali preporuka je - ne, nikako, ako baš nije nužno. Kada je reč o broju zahvata, preporuke nema, carski rez se radi iz nužde, a majka svesno pprihvata rizik. A ako žena ima 4 carska reza i želi peto dete, niko joj neće reći da to ne radi. Svaka nova operacija na istom terenu bilo da je drugi ili treći put multiplicira rizik i toga žene treba da budu svesne. Zato ako je moguće, uvek prirodnim putem. Opšti utisak je da mnogo žena traži carski, a njihovi razlozi nemaju nikakve veze sa medicinom – objašnjava Lukić.

1 / 4 Foto: Printscreen

Kako lekar objašnjava, ako je žena imala jedan carski rez, ne mora nužno da znači da je potrebno i drugi put odraditi ovaj zahvat , te je moguće da nareni porođaj bude prirodni.

Kako lekari objašnjavaju, razmak između dva carska reza je minimum godinu dana.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.