MALI VIKTOR JE UMALO OSTAO BILJKA ZBOG PAPIROLOGIJE: "Jako se bojimo predstojećih meseci i godina"
Viktor Miletić, Foto: Privatna arhiva

60 na 3030

MALI VIKTOR JE UMALO OSTAO BILJKA ZBOG PAPIROLOGIJE: "Jako se bojimo predstojećih meseci i godina"

Prohodao je sa dve godine, ali je sa svojih jedanaest godina i dalje nestabilan i u mnogim životnim funkcijama nesamostalan

Objavljeno:

Viktor Miletić (11) je rođen u tridesetoj nedelji blizanačke trudnoće, kao prvi blizanac. Usled komplikacija prilikom prirodnog porođaja došlo je do krvarenja na mozgu i kao posledica krvarenja dijagnostikovana je cerebralna paraliza.

Mali Viktor je od četvrtog meseca uključen na intenzivan tretman pri Specijalnoj bolnici za cerebralnu i razvojnu neurologiju i zahvaljujući konstantnim terapijama, dosta je napredovao i mentalno je očuvan. Prohodao je sa dve godine, ali je sa svojih jedanaest godina i dalje nestabilan i u mnogim životnim funkcijama nesamostalan.

- Viktor i njegov brat blizanac su rođeni u sedmom mesecu trudnoće. Posle pucanja vodenjaka i dva dana oticanja mutne plodove vode, odbijanja da se izvrši carski rez jer je kako su rekli: "Vikend je i to je velika papirologija", oba dečaka su imala moždano krvarenje, zatim i sepsu prilikom prirodnog porođaja. Viktorova situacija je bila dosta ozbiljnija, jer je imao krvarenje četvrtog stepena koje je zahvatilo veliku površinu mozga. Prema rečima lekara, prognoze su bile da ili neće preživeti ili će biti kao biljka, da neće moći da hoda, govori i razume okolinu...Operisan je 2016. godine. U periodu poberteta moguć je nagli rast što nikako ne ide u prilog Viktorovom stanju i može dovesti do deformiteta zglobova, kičme,pogoršanja balansa hoda i do sada postignutih rezultata priseća se majka.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Pohađa školu po posebnom programu jer ima dijagnozu poremećaja pažnje i koncentracije.

- Uči po olakšanom programu jer je po proceni psihologa na donjoj granici za svoj uzrast i ima velikih problema sa koncentarcijom i logikom. Svaka uplata nam znači puno i zato molimo ljude da nas podrže u borbi za Viktorov kvalitetniji život i odrastanje. On je sada nasmejani dečak koji svakodnevno ima fizikalne terapije i časove sa defektologom, ali ono u čemu najviše uživa je da šutira loptu i mašta da će jednog dana biti prvi fudbaler sa cerebralnom paralizom. Pre šest godina ste mu pomogli da ode na operaciju, molimo Vas da opet budete deo njegovog uspeha.

I pored brojnih komplikacija, Viktorova želja za životom nije dozvoljavala ni roditeljima da odustanu.

- Viktorova situacija je bila dosta ozbiljnija, jer je imao krvarenje četvrtog stepena koje je zahvatilo veliku površinu mozga. Prema rečima lekara, prognoze su bile da ili neće preživeti ili će biti kao biljka, da neće moći da hoda, govori i razume okolinu...Viktor je prkosio tim prognozama i posle 11 godina vrednog vežbanja i raznih zahvata je postigao neverovatan uspeh, koji preti da bude narušen ulaskom u pubertet. Njemu nikako ne idu u prilog nagli rast i razvoj, jer mogu dovesti do deformiteta kostiju i zglobova, skraćenju tetiva, samim tim do pogoršanja njegovog već narušenog hoda i balansa.

Sredstva su mu potrebna za nastavak terapije, terapije plivanja, konstatnih vežbi za razvoj motorike, logopedske i defektološke tretmane kao i za troškove smeštaja

- Pri svakoj pauzi u vežbanju, usled rasta, dolazi do neželjenih promena i naš cilj je da to sprečimo i poboljšamo njegovo stanje, a ukoliko ne uspemo to, želimo barem da održimo njegovo stanje ovakvim kakvim jeste. Jako se bojimo predstojećih meseci i godina, i planiramo da damo sve od sebe da bude uključen u intezivne terapijske cikluse, što podrazumeva fizikalnu terapiju, neurorehabilitaciju, defektološke tretmane, plivanje...

Do sada je jedan ciklus od 12 nedelja neurorehabilitacije i smeštaja iznosio od 20 do 25.000 evra, što je za nas kao za porodicu ogromna svota novca, ali verujemo da uz pomoć velikog broja ljudi možemo prikupiti.

Roditelji apeluju na sve dobre ljude da pomognu prema svojim mogućnostima.

Za Viktora! Budimo humani!

Pomozimo Viktoru!

Donacije se mogu vršiti uplatom na namenski račun na Viktorovo ime (Viktor Miletić) 160 6000001441301 18

Uplatom na dinarski račun: 160-406768-32

Uplatom na devizni račun: 160-54000008802-75

IBAN: RS35160005400000880275

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.