TAŠA (10) NEMA VIŠE VREMENA, NE ZNA SE ŠTA ĆE SUTRA BITI: Agresivni tumor nema MILOSTI!
Tamara Prokić, Foto: Društvene mreže

1243 na 3030

TAŠA (10) NEMA VIŠE VREMENA, NE ZNA SE ŠTA ĆE SUTRA BITI: Agresivni tumor nema MILOSTI!

Posle visokorizične operacije koja je trajala više od 5 sati, prva informacija je bila da je operacija prošla dobro, da je uklonjen veći deo tumorskog tkiva, ali da je deo tumora ostao u donjem delu

Objavljeno: 19:06h

Tamara Prokić (10) je bila zdravo, aktivno i veselo dete prepuno energije sve do početka 2021. godine kada roditelji primećuju da ima problem sa desnim stopalom. Nakon par nedelja Tamara je počela da uvija nogu prilikom hoda, a zatim i da ne koristi intenzivno desnu ruku. Taj simptom je možda postojao i ranije, ali je ona levoruka od rođenja, te nije koristila desnu ruku koliko levu da bi roditelji primetili promenu.

Odvedena je na detaljne analize i dijagnostiku misleći da je reč o problemu sa mišićima ali nakon što se Tamara požalila da ne može da pomera prste na ruci roditelji shvataju da se radi o neurološkom problemu.

Sumnja je bila na virusnoj upali nervnog sistema koja je trebala da bude tretirana antibioticima. Međutim, MR koji je urađen već narednog jutra pokazao je da je u pitanju maligni karcinom na moždanom stablu, agresivnitumor punog naziva Diffuse Intrinsic Pontine Glioma (DIPG). Prvo mišljenje je bilo da je tumor neoperabilan i da treba primeniti lečenje zračenjem. Ali, nakon drugog pregleda i obzirom na veliku progresiju u kratkom vremenskom intervalu, zaključeno je da je tumor unilateralan i predložena je hitna operacija kako bi se otklonio pritisak koji je tumor vršio na moždano stablo, veliki i mali mozak, a ujedno i da se uzme uzorak tumorskog tkiva za PH analizu.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

Posle visokorizične operacije koja je trajala više od 5 sati, prva informacija je bila da je operacija prošla dobro, da je uklonjen veći deo tumorskog tkiva, ali da je deo tumora ostao u donjem delu. Tumorsko tkivo je poslato na PH analize u kliničku laboratoriju, gde je Giloblastom IV stepena potvrđen kao sumnjiv i najverovatniji.

Nebojša Prokić, otac male Taše za portal Espreso rekao je kako se Tamara sada oseća i kako napreduje lečenje prikupljanje novca za inovativnu terapiju koja bi mogla da pomogne.

Tamara je trenutno na terapiji eksperimentalnim lekom koji kupujemo u Nemačkoj. Na žalost, lek ne može da se plati preko fondacije, pa moramo da se snalazimo na druge načine. Baš zbog toga, organizovali su se drugari iz Tamarine škole i organizovaće prikupljanje sredstava za sledeće doze leka. Što se same borbe tiče, to ne može niko reći, jer je borba sve do potpunog izlečenja, a sama bolest je takva da niko ne zna niti dokle smo došli, niti šta će sutra biti. Ona je dobro koliko može biti obzirom na okolnosti, ali je to daleko od onoga kako bi trebalo biti, rekao je zabrinuti otac.

Pošto lečenje u proteklih 12 meseci u našoj zemlji nije dalo željenje rezultate, potrebno je da Tamara što pre ode na lečenje inovativnim lekom koji se može nabaviti samo u inostranstvu.

Njena želja da se izbori sa opakom bolešću je ogromna, ali Taša nema vremena, pretežak je teret sa kojim se bori sa samo 10 godina. A roditelji su se u međuvremenu susreli sa još jednim problem koji se tiče prikupljanja novca, korišćenja sredstava koji su prikupljeni preko fondacije Budi human ali i same nabavke inovativnih lekova jer nisu na listi odobrenih lekova.

Sredstva iz fondacije ćemo koristiti kada bude bilo mogućnosti da se izda faktura koja pravno može da se prihvati u Srbiji. Fondacija ne može plaćati eksperimentalne lekove koji nisu na listi odobrenih lekova u Srbiji i to nam je problem. Iz istih razloga lek ne mogu slati van Evropske unije, pa moram lično da idem svaki put, što još dodatno povećava troškove, dodaje Nebojša.

Drugari za Tašu

Tašini drugari iz OŠ Branko Radičević pružaju joj ogromnu podršku, pa su tako u dogovoru sa nastavnicima i roditeljima došli na ideju da organizuju humanitarni bazar u sredu 8. juna sa početkom u 18 časova.

Tamara Prokić
foto: Printscreen/Društvene mreže

Sredstva su joj potrebna za lečenje, specijalističke i kontrolne preglede, za dijagnostiku, medicinski potrošni materijal, suplemente, lekove, laboratorijske analize, fizikalne terapije, kao i za putne troškove i smeštaj.

Za Tamarin život! Budimo humani!

Pomozimo Tamari!

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381561-79

Uplatom na devizni račun: 160-6000001381527-84

IBAN: RS35160600000138152784

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.