ĐETINJA DIVLJA, U KUĆI NEDELJKA VODA PREKO METAR, OVAKVU SLIKU SRBIJE VIDELI SMO SAMO 2014. GODINE! Bujica NAVIRE
Poplave, Foto: RINA

alarmantno stanje

ĐETINJA DIVLJA, U KUĆI NEDELJKA VODA PREKO METAR, OVAKVU SLIKU SRBIJE VIDELI SMO SAMO 2014. GODINE! Bujica NAVIRE

Pričinjena je veća materijalna šteta na poljoprivrednim usevima

Objavljeno:

Dramtične slike nakon nevremena stižu i iz Zlatiborskog okruga. Usled obilnih padavina povišen je nivo reke Đetinje koja se izlila u pojedinim delovima grada, a pod vodom su dečje igralište i fudbalski teren. Na terenu su i vatrogasne ekipe koje pumpom vraćaju vodu sa ulice u reku.

"Reka je ovog jutra potpuno podivljala, izrazito prljava i mutna sa sobom nosi balvane, građevinski materijal i otpad. Za sada nisu ugroženi stambeni objekti, ali smo zbog čitave situacije celu noć na nogama", kažu Užičani koji su se ovog juttra zatekli na obalama nabujale reke.

Poplave ovog puta nisu zaobišle ni Kosjerić, a u okolini ove opštine reka Skrapež izašla je iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište.

"Kad smo se probudili videli smo haos na imanju koje je bilo skoro skroz poplavljeno. Pričinjena je veća materijalna šteta na poljoprivrednim usevima. Skrapež često pravi probleme i nije retkost da se izliva nakon obilnih padavina, kao što su sinoć pogodile naš kraj", kažu Kosjerci.

1 / 4 Foto: RINA

DRAMATIČNE SLIKE I KOD GORNJEG MILANOVCA

Nakon poplave koja se u ranim jutarnjim satima dogodila u čačanskom selu Jančići, zatečeni meštani stoje na obalama reke Kamenice i sabiraju svu štetu koja je nastala za samo nekoliko trenutaka. Ovakva poplava, prema njihovim rečima, ne pamti se ni 2014. godine.

"Teška noć, ali još teže jutro je iza meštana. Voda je ušla u kuće i vikendice, poplavljeni su voćnjaci, odneti putevi i prilazi do domaćinstava. Reka je još uvek nabujala, mutna i prljava sa sobom nosi drveće i građevinski materijal koji je pokupila svojim tokom. U selu je pričinjena ogromna materijalna šteta, ali najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Tek sada kada su padavine stale mogu se videti sve razmere ovih poplava", kaže za RINU meštanin Milija Savić.

Nevreme je ogromnu štetu pričinilo u selu Bogdanica koje se nalazi na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Vodena stihija odnela je dva mosta koji su potpuno uništeni.

"Od mostova nije ostalo ništa, ovo je nezapamćena katastrofa i čak gore nego 2014. godine. Niko nije očekivao ovakve poplave, voda je ušla u kuće a ljudi su bežali na spratove kako bi se spasili. Čitavu noć nije bilo sna", kaže Petar Petrović.

Poplavljene su kuće i u čačasnskim selima Prijvor i Caganje koje se nalaze ored rečnog korita. U Miokovcima je došlo i do urušavanja mosta na reci Čemernici koji povezuje nekoliko sela.

"U ranim jutarnjim satima vatrogasci spasioci su evakuisali ženu iz Prijevora. Čim to vrmenske prilike dozvole kreće se u sanaciju oštećenih puteva", rekao je Bratislav Zečević iz Civilne zaštite Čačak.

VODENA BUJICA U KUĆI VETERINARA NEDELJKA I NJEGOVE NEPOKRETNE SUPRUGE

Od ponoći, pa sve do ranih jujtarnjih sati u domu veterinara Nedeljka Čolovića iz sela Bogdanica odigrala se prava drama. Njihov porodični dom za samo 15 minuta bio je čitav pod vodom, nakon što je naišla bujica. U kući su bili Nedeljko i njegova nepokretna supruga Gordana kojoj je u jednom trenutku život visio o koncu.

"Gazio sam vodu kroz kuću koja je bila visine preko metar i po. Žena je nepokretna i bila je u najvećoj opasnosti. Od tolikog straha probio sam lamperiju i nju sam na rukama ubacio na potkrovlje. Tako joj je spasen život jer nije bilo mnogo vremena i voda je sve više nadolazila. Na lice mesta su došli vatrogasci i Hitna pomoć koji su je potom izbavili iz kuće, a zbog proživljenog velikog stresa ona je sada hospitalizovana u milanovačkoj bolnici", priča za RINU Nedeljko sa suzama u očima i još uvek vidno potresen.

1 / 3 Foto: RINA

Za njega i njegovu porodicu u ovom trenutku, kako kaže, najvažnije je da su spasili živu glavu jer nikada nisu bili u većoj opasnosti. Tek sada veterinar iz Bogdanice sagledava i svu materijalnu štetu koja ih je zadesila.

"Skoro sve je uništeno, ne znam ni da li je kašika ostala a da je voda nije dotakla. Sve stvari smo izbacili napolje, a u obe kuće je havarija. Vodena bujica koja je naletela bila je toliko jaka da kad sam izašao iz jednog da pređem u drugi objekat voda me je odnela preko tri metra, jedva sam i sebe spasio. Ovo je neviđena katastrofa koja nas je zadesila, ali ono što je sada jedino važno jeste da smo živi, pa ćemo se za ovaj pustoš koji je ostao već nekako snaći", rekao je Nedeljko.

Usled katastrofalnih poplava veća materijalna šteta pričinjena je osim Bogdanice i u selima Gojina Gora i Duškići. Oštećeni su putni prilazi, uništena dva mosta i poplavljeni voćnjaci.

RINA


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.