EVO ZAŠTO JE AVION PRELETAO PREKO SRBIJE BEZ DOZVOLE: Moguće da je u pitanju OVO!
Avion, Foto: Profimedia

ISTRAGA

EVO ZAŠTO JE AVION PRELETAO PREKO SRBIJE BEZ DOZVOLE: Moguće da je u pitanju OVO!

Avion, koji nije bio označen kao"opasan ili neprijateljski", nije odgovarao na radio i vizuelne pozive vazdušne policije

Objavljeno: 08:31h

Dvomotorni avion marke ''Bičkraft'' sa dva putnika preleteo je sinoć bez dozvole vazdušne prostore Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

Zajednički operativni centar NATO-a naredio je u sredu popodne poletanje dva aviona mađarske vojne avijacije "Gripen" kako bi presreli mali civilni avion, registrovan u Litvaniji, koji leti iz Slovačke za Rumuniju.

Informaciju je sinoć prenela mađarska novinska agencija MTI, pozivajući se na Ministarstvo odbrane ove zemlje.

Izvor je rekao da je avion sleteo u oblast Hajdusoboslo kako bi dopunili gorivo, a zatim je ubrzo ponovo poleteo.

Dve letelice "Gripen" pratile su mali avion dok ga nisu preuzela dva američka aviona F-16 u rumunskom vazdušnom prostoru. Mađarski mediji navode da je nepoznati uređaj zaustavio transponder - predajnik koji omogućava elektronsku identifikaciju letelice.

Takođe, avion, koji nije bio označen kao"opasan ili neprijateljski", nije odgovarao na radio i vizuelne pozive vazdušne policije.

Kako se navodi u saopštenju bukureštanskih vlasti, letelica Bičkraft provela je više od sat vremena u rumunskom vazdušnom prostoru, prolazeći kratko kroz vazdušni prostor Srbije pre nego što je ušla u Bugarsku.

Ministarstvo odbrane takođe je sinoć saopštilo da bugarske vlasti istražuju, na terenu, poslednju poznatu oblast gde je sumnjiva naprava otkrivena radarom, prenosi Antena3.ro.

- Vazduhoplovstvo NATO-a reagovalo je na pojavu ove letelice koja je bez odobrenja nadletala vazdušni prostor nekoliko država članica NATO-a - saopštilo je Ministarstvo.

Oni takođe navode da u ovom slučaju postoje dve opcije.

- Ili je u pitanju nekvalifikovana osoba, iako je za upravljanje avionom potrebna dozvola, minimum obuke i vrlo je moguće da osoba nije znala da mora da uključi transponder i odgovara na poruke koje su stizale. U svakom slučaju, mislim da je naša reakcija bila na testu - rekao je vojni analitičar Radu Tudor.

On je zatim dodao da ukrštanje tri države NATO-a, Mađarske, Rumunije, Bugarske i države koja nije članica NATO-a, Srbije, ukazuje da ova priča može da se ponoviti sa manjim ili većim letelicama ili letelicama, koje mogu da pod prismotrom prođu radar.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.