NA DANAŠNJI DAN NEBO SE OTVARA I DUŠE UMRLIH ODLAZE U RAJ: Slavimo Treće obretenje glave SVETOG JOVANA KRSTITELJA
Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja, Foto: SPC

PRAZNIK

NA DANAŠNJI DAN NEBO SE OTVARA I DUŠE UMRLIH ODLAZE U RAJ: Slavimo Treće obretenje glave SVETOG JOVANA KRSTITELJA

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja obeležava se 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru

Objavljeno:

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan kada je glava Svetog Jovana Krstitelja pronađena, a zatim opet zakopana u zemlju. Ovaj praznik vernici nazivaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Sveti Jovan Krstitelj spada u najpoštovanije svece, njegov dan proslavlja se više puta u toku godine. Poznat je kao veliki propovednik koji je najavio dolazak Isusa Hrista i koji je mučeničkom smrću stradao za veru.

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja obeležava se 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru.

Inače, u 8. veku tokom ikonoborstva Jovanova glava preneta je u Komane, koje se smatra mestom prognanstva Svetog Jovana Zlatoustog.

Tokom vladavine cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, oko 850. godine, glava Svetog Jovana je odneta u Carigrad, u carsku crkvu.

1 / 4 Foto: Stefan Jokić

NARODNA VEROVANJA I OBIČAJI

Prema narodnim verovanjima na današnji dan nebo se otvara i duše umrlih odlaze u raj. Večeras pogledajte u nebo, tačno u ponoć, zamisliti tri želje i one će se sigurno ostvariti u budućnosti.

Za glavu Jovana Krstitelja vezuju se mnoga čuda isceljenja. Važno je istaći da, dok bi živ, Jovan nije bio čudotvorac, ali je njegovim moštima data blagodatna čudotvorna moć.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.