RHMZ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE! Na ovim mestima će PLJUŠTATI KIŠA u naredna dva sata
Kiša, Foto: Zorana Jeftić

VREME U SRBIJI

RHMZ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE! Na ovim mestima će PLJUŠTATI KIŠA u naredna dva sata

Posle podne na severu i zapadu suvo sa sunčanim intervalima. Vetar slab i umeren, pre podne jugoistočni, posle podne u skretanju na zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 15 °C do 21 °C, a najviša dnevna od 30 °C do 33 °C.

Objavljeno:

U Srbiji se ujutru po kotlinama i duž rečnih dolina očekuje lokalna pojava kratkotrajne magle, a u toku dana promenljivo oblačno, toplo i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom.

Posle podne na severu i zapadu suvo sa sunčanim intervalima. Vetar slab i umeren, pre podne jugoistočni, posle podne u skretanju na zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 15 °C do 21 °C, a najviša dnevna od 30 °C do 33 °C.

Vreme
foto: RHMZ / SCREENSHOT

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković objašnjava da će mešanje različitih vazdušnih masa iznad Srbije mestimično uzrokovati burne atmosferske procese.

-Tokom dana će lokalnih pljuskova i grmljavine biti u većem delu zemlje. Padavine će biti kratkotrajne i zahvatati manju površinu, a pri prolasku kišonosnih oblaka možemo očekivati pojačan vetar i privremeno zahlađenje. Nakon prestanka pljuskova doći će do delimičnog razvedravanja i ponovnog otopljenja - kaže Gojković.

I u Beogradu promenljivo oblačno, toplo i nestabilno. Ujutru i pre podne sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom, posle podne suvo sa sunčanim intervalima. Vetar slab i umeren, pre podne jugoistočni, posle podne u skretanju na zapadni i severozapadni.

Vreme
foto: RHMZ / SCREENSHOT

Jutarnja temperatura od 18 do 21 °C, a najviša dnevna oko 33 °C.

U narednih sedam dana u Srbiji je najavljeno promenljivo oblačno, nestabilno i toplo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i lokalnih kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, koji se u nedelju očekuju u brdsko-planinskim predelima, a od ponedeljka i u ostalim krajevima.

1 / 6 Foto: Marko Nikolić

Meteorolog Gojković objašnjava da smo prethodnih nekoliko dana imali temperaturu iznad 30 stepeni Celzijusa, što je omogućilo zagrevanje tla i prizemnog sloja atmosfere. To za posledicu, navodi, ima i to da su i jutarnje temperature iznad proseka.

- Za dane vikenda minimalna dnevna temperatura biće oko i malo ispod 20, a maksimalna će dostizati i 32 stepena, uglavnom u centralnim predelima. Zbog severnog vetra i nešto više oblaka, u Vojvodini će u najtoplijem delu dana ipak biti malo ispod 30 stepeni - kaže Gojković.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će naoblačenje koje je stiglo u noći između petka i subote doneti naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. On kaže da će se ovaj oblačni sistem sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom u subotu ujutro i tokom dela prepodneva premeštati preko severa i zapada Srbije dalje na istok, ali već sredinom dana uslediće razvedravanje i - sunce.

Vreme
foto: RHMZ / SCREENSHOT

Sutra maksimalna temperatura u većini mesta od 30 do 33 stepena, a od ponedeljka malo svežije.

- Vikend pred nama biće topao, naročito subota i ona će biti najtopliji dan u ovom periodu. Prema sredini dana zbog prodora oslabljenog hladnog fronta, vetar će biti u skretanju na umeren severozapadni, koji će u svim predelima duvati u toku poslepodneva. Minimalna jutarnja temperatura biće od 13 do 19 stepeni Celzijusa, u košavskom području i u Beogradu do 21 stepen, a maksimalna dnevna biće od 30 do 34 stepen Celzijusa, u Beogradu do 33 - kaže Đurić.

Gojković kaže da se pojačanje vetra prognozira i za drugi dan vikenda. Ona dodaje da će severozapadno strujanje u Timočkoj krajini dostizati nešto veću brzinu, dok u ostalim predelima vetar ostaje umerenog intenziteta.

Poslednjeg dana nedelje će, po Đurićevoj prognozi, biti sunčano, ponegde oblačno, sa maksimalnom temperaturom do 32 stepena.

- U nedelju će u većem delu Srbije biti pretežno sunčano i toplo, ali za dva do tri stepena prijatnije u odnosu na subotu. Nešto više oblaćnosti biće u Vojvodini. Duvaće severozapadni vetar, koji će sredinom dana i posle podne biti umeren, na istoku Srbije jak. Maksimalna temperatura od 28 do 32 stepeni Celzijusa - kaže Đurić na svom Fejsbuk profilu.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.