VREMENSKA PROGNOZA ZA JUN: Evo kada možemo da očekujemo PRVI JAČI TOPLOTNI TALAS
Leto, Foto: Emilija Jovanović

LETO

VREMENSKA PROGNOZA ZA JUN: Evo kada možemo da očekujemo PRVI JAČI TOPLOTNI TALAS

U nedelju, 5. juna, u popodnevnim i večernjim satima pljuskovi kiše praćeni grmljavinom ponegde i gradom

Objavljeno:

Meteorolog Ivan Ristić ističe da će jun biti promenljiv sa čestom pojavom kiša, a da nas prvi jači toplotni talas očekuje krajem meseca.

Početak juna doneće osetniji porast temperatura kao i kraću stabilizaciju vremena. Iznad južne Evrope formiraće se takozvani termobarički greben, koji osim porasta temperature dovodi i do porasta vazdušnog pritiska i stabilizacije vremena. Mi ćemo biti na njegovoj periferiji tako da se kiša ne može isključiti – ističe Ristić.

Od srede, 1. juna, pa do nedelje, 5. juna, postepeno poboljšanje vremena sa sve više sunčanih intervala. U pojedinim danima na severu i brdsko-planinskim oblastima postoje uslovi za pljuskove kiše sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura u tom periodu biće iznad proseka za mesec jun i kretaće se od 30 do 35 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 20 do 25 stepeni Celzijusa na planinama.

Do polovine meseca nestabilno vreme

U nedelju, 5. juna, u popodnevnim i večernjim satima pljuskovi kiše praćeni grmljavinom ponegde i gradom. To je najava dolaska promenljivog vremena koje će potrajati skoro sve do polovine juna.

Od ponedeljka, 6. juna i narednih sedam dana, očekuje se premeštanje talasa vlažnog vazduha sa zapada, koji će usloviti smenu sunca i oblaka koji će doneti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. Maksimalna temperatura u ovom periodu u manjem padu i biće oko proseka za mesec jun i kretaće se od 25 do 30 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 15 do 20 stepeni Celzijusa na planinama. Meteorolog ističe da se stabilizacija vremena očekuje sredinom meseca, a preovlađivaće sunčano i toplo vreme sa maksimalnim temperaturama ponovo preko 30 stepeni. Ponovo pažnju treba obratiti na UV indeks koji se zbog početka kalendarskog leta 21. juna bliži svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću oko 10.

– Početak leta doneće ponovo nestabilniji period sa čestom pojavom pljuskova kiše praćene grmljavinom ponegde i gradom. Maksimalna temperatura biće oko 30 stepeni Celzijusa, u danima sa više oblaka i kiše nešto niža – kaže meteorolog.

Jači toplotni talas krajem juna

Prema prognozi meteorologa Ivana Rističa prvi jači toplotni talas, koji karakterišu temperature preko 35 stepeni Celzijusa u većini mesta Srbije očekuje se krajem juna i početkom jula.

Jun je obično najkišovitiji mesec u godini. U junu je u proseku 13 dana sa padavinama, kada padne oko 100 litara kiše, koja je uglavnom u vidu pljuskova.

– Iako sezonske prognoze ukazuju na veliku sušu i dugotrajni period sa temperaturama oko ili preko 35 stepeni, kako sada stoje stvari jun će biti promenljiv, sa temperaturama i količinom padavina oko normale – zaključuje meteorolog.

Bonus video:

06:16

Espreso Modna Policija: Nada Macura

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.