STIŽU VRUĆINČINE, A KLIMI U GSP-U NI TRAGA NI GLASA: Kuvamo se, a TRAMVAJI prednjače, tamo je tek PAKLENJAK!
Autobus, Foto: Nebojša Mandić

teorija je jedno, praksa drugo

STIŽU VRUĆINČINE, A KLIMI U GSP-U NI TRAGA NI GLASA: Kuvamo se, a TRAMVAJI prednjače, tamo je tek PAKLENJAK!

Kontrola ispravnosti klima uređaja u vozilima gradskog prevoza počinje u maju, ali ove godine vrućine su stigle ranije

Objavljeno: 07:53h

Od ukupnog broja vozila u javnom prevozu, klima uređaje nema 11 odsto, a više od polovine su tramvaji. Klima uređaji moraju biti ispravni i uključeni kada je temperatura viša od 25 stepeni.

U suprotnom, prevoznik plaća kaznu. Tako je u brojkama. U praksi, svi se slažu da je u prevozu teško kad nema klime.

Kontrola ispravnosti klima uređaja u vozilima gradskog prevoza počinje u maju, ali ove godine vrućine su stigle ranije. Iz Sekretarijata za gradski prevoz kažu da je do sada pregledano stotinak vozila.

Miloš Damnjanović iz Sekretarijata za javni prevoz kaže da su 27. maja izvršili kontrolu rada svih prevoznika u sistemu, gde su na osam lokacija kontrolisali 180 vozila i utvrdili da je u 26 vozila bio neispravan klima uređaj.

Od 2.300 vozila u gradskom prevozu, 108 autobusa, 135 tramvaja i 21 trolejbus nema klima uređaj, odnoso 11 odsto. U većinu autobusa je naknado ugrađen, ali najveći problem su tramvaji, samo takozvani "španac" ima sistem za rashlađivanje.

- Pošto je životni vek tih vozila jako dug, preko 50 godina, i kada smo ih nabaljvali i kupovali standard nije bio ugrađena fabričkla klima. U tim vozilima ne postoji nikakva tehnička mogućnost da se ugrade klime - ističe Slavica Stevanović iz GSP-a.

Klima u vozilima se često kvari, a razlog je, kažu prevoznici, to što putnici često otvaraju prozore, a na stanicama se vrata moraju otvarati.

1 / 5 Foto: Profimedia

Stevanovićeva dodaje da GSP sada čeka isporuku 100 gasnih autobusa i kada oni pristignu, ta najstarija vozila gde nema ugrađenih klima uređaja ili se ona kvare, će se povlačiti iz saobraćaja.

Privatni prevoznici, po ugovoru, moraju u vozilima da imaju klimu, a nepoštovanje te obaveze se kažnjava. Kazna je do 150.000 dinara.

- Imamo 512 vozila koje poseduju klimu, od toga je 58 minibuseva, i svi klima uređaji su ispravni. Tokom dana može dođi do kvara, ali to se otklanja tokom večeri ili ako je veći kvar vozilo se isključuje u garažu - kaže privatni prevoznik Drago Tošić.

Kada temperatura pređe 25 stepeni vozač je dužan da uključi klimu. Već je bila potrebna jer je i u maju bilo iznad 30 stepeni, a u junu će biti neophodna jer rashlađivanje lepezom ili novinama nije dovoljno.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.