MUFTE PUTNICI I OPŠTINSKI NEPRIJATELJI: Kako se o švercerima iz BG prevoza pisalo pre 80 godina! (FOTO)
GSP, Foto: Dado Đilas, Printscreen/Vreme, Ilustracija

svaka sličnost nije slučajna

MUFTE PUTNICI I OPŠTINSKI NEPRIJATELJI: Kako se o švercerima iz BG prevoza pisalo pre 80 godina! (FOTO)

Čak 2,8 miliona “mufte putnika” je bilo u Beogradu pre 80 godina. To je bio izraz za građane koji su se ”švercovali” u beogradskim tramvajima

Objavljeno:

Neplaćanje karte u gradskom prevozu datira još od pre Drugog svetskog rata, ako je sudeći po novinaru lista Vreme. U tekstu od pre tačno osam decenija, piše se kako Beograd ima veliki problem jer se mnogo brzo razvija.

foto: Printscreen / Vreme

“Od rata na ovamo Beograd se razvijao najintezivnije nego i jedan drugi grad na svetu”, piše po malo samouvereno reporter Vremena. “I da bi se mnogobrojne hiljade stanovnika njegovih predgrađa mogle transportovati u centar od koga žive, opština je morala da postavi nove tramvajske šine i intenzivira i proširi javni saobraćaj”.

Ipak, kao posledica toga su se javili – “mufte putnici”, koji su za godinu dana oštetili gradski budžet za čak 3,4 miliona dinara.

“Kondukteri pričaju: uđe ti on sam samcijat i neće da plati. Gledaš ga kako se vozi za badava, a on tebe kao da je zakupio ceo tramvaj”, opisuje priču konduktera novinar. “Trikova ima bezbroj. Ulaze u (tramvajska) kola kada ne gledamo, sedaju na mesta putnika koji su već kupili kartu, i to sa toliko spretnosti da ih ne možeš razlikovati od putnika koji se linijom vozi od početne stanice”.

U opisu teksta ovi putnici se još nazivaju i opštinski neprijatelji.

I danas gradski prevoz muku muči sa onima koji ne plaćaju kartu, a nažalost sve češće današnje novine pišu o ovom fenomenu.

(Espreso / Vreme)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.