KO PREŽIVI, PRIČAĆE: Preživeli smo NEVREME i GRAD, sada stižu PAKLENE VRUĆINE, evo kakvo nas LETO OČEKUJE
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

KAKVO ĆE BITI LETO 2022?

KO PREŽIVI, PRIČAĆE: Preživeli smo NEVREME i GRAD, sada stižu PAKLENE VRUĆINE, evo kakvo nas LETO OČEKUJE

Na promenu, ponovo toplo i sunčano vreme narednih dana uticaće i povišeni vazdušni pritisak

Objavljeno:

Krajem ove sedmice, najavljuju meteorolozi, temperature će ponovo biti preko +30, do +35 i više stepeni Celzijusa, što je tipično za leto do kojeg je ostalo još 21 dan.

Ali, proleće i ovogodišnji maj specifični su jer podsećaju ovih dana i na jesen. Ceo mesec smenjuju se širom Srbije olujne grmljavine sa pljuskovima i zahlađenjem sa oko +20 i manje stepeni i ponovnim skokom do tropskih temperatura, ili lokalnim kraćim nepogodama tokom više toplih dana.

Da li tropski maj i topao početak juna, koji će prema pojedinim meteorolozima obeležiti temperature od +35 stepeni, znače i leto toplije od prethodnih, i o kakvoj pojavi je reč, za „Blic“ je objasnio meteorolog Marko Čubrilo.

-Maj zna da bude topao. Imali smo prethodno dosta hladnih i kišovitih majeva, ali ovaj je svakako topliji od proseka i to nije upitno, međutim, nije ni netipično za ovaj mesec, pogotovo za njegovu drugu polovinu. To ne mora da znači konkretno najavu paklenog leta, ne! Leto će biti oko proseka. Juli i avgust bi trebali da budu topliji od proseka, ali tome neće nije uzrok topliji maj – kaže Marko Čubrilo.

Prema njegovim rečima jedan od uzroka toplog vremena je što je prema nama često išao vazduh iz severne Afrike, gde je jako toplo i kada pređe preko Mediterana brzo stiže i do nas.

-Zahladnelo je ovih dana, a možemo očekivati krajem sedmice do 33 stepena, ne više. Naravno, ako merite temperaturu na asfaltu onda će biti i više, međutim, to onda nije realna temperatura. Ne verujem da će biti više od +33 stepena, a oko 6., 7. juna stiže nam novo osveženje, tako da ni toplo vreme neće opet dugo trajati – objašnjava Čubrilo i najavljuje da će uskoro objaviti detaljniju prognozu za leto pa će biti jasnije kakvo nas leto zaista očekuje.

1 / 6 Foto: Emilija Jovanović

Prema trenutnoj prognozi našeg meteorologa, nestabilnosti uz grmljavinske pljuskove koje su zabeležene u ponedeljak nad zapadnim, severozapadnim i središnjim delovima i koje su ponegde bile jake i tučonosne, dok su manje zabeležene na istokom i jugoistokom regiona, nastavile su se i u toku noći ka današnjem danu, utorku.

- U utorak malo toplije, ponegde još uvek uz ređu pojavu pljuska,a od srede do narednog vikenda pretežno sunčano uz dalje otopljenje tako da će od četvrtaka maksimumi lokalno prelaziti i +30 stepeni Celzijusa i iz jesenjih temperatura koje su nas zahvatile ovih dana brzo prelazimo i tipične letnje – kaže Marko Čubrilo.

Oko 06. juna „signal za premeštanje hladnog fronta preko Alpa bi mogao usloviti razvijanje sekundarnog ciklona nad severom Italije i taj ciklon bi mogao doneti novo osveženje uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode“.

Uz upozorenje na grmljavine za utorak i sredu, u Beogradu narednih dana, prema prognozi RHMZ, temperatura raste u sredu na +28 stepeni, a zatim u četvrtak i do +32. U petak i subotu, uz moguće pljuskove, biće 30-31 stepen.

Na promenu, ponovo toplo i sunčano vreme narednih dana uticaće i povišeni vazdušni pritisak.

Ko najviše oseća posledice promenljivog vremena?

Negativne posledice čestih promena vremena, poput majskih 2022. godine, najviše imaju hronični bolesnici, međutim, i zdrave osobe mogu osećati nervozu, imati nesanicu, nelagode, promene raspoloženja i pad ili skok pritiska.

Moguće variranje krvog pritiska
Moguće variranje krvog pritiskafoto: Profimedia

-Hronični bolesnici moraju da se pridržavaju propisanih terapija, pogotovo astmatičari, srčani bolesnici i dijabetičari. Pred kišu pogoršanje uvek prvi osete astmatičari i njima više odgovara kada zahladi, dok kod promene vremena na toplije najviše tegoba imaju srčani bolesnici. Puno puta smo rekli, ali treba podsetiti da je zdrav stil života, ishrana bogata sezonskim povrćem i voćem, vitaminima, uz kretanje, dovoljno sna i vode osnova da sve promene lakše podnesemo – kažu u Centru za pormociju zdravlja u Subotici.

Lekari podsećaju da sunčane dane treba iskoristiti za „punjenje baterija“ i da je neophodno voditi računa o oblačenju, jer neadekvatna odeća, neusklađena s vremenom takođe može da utiče na otpornost organizma.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.