METEOROLOG ĐURIĆ OBJASNIO SVE: Šta se dešava sa VREMENOM u našoj zemlji i treba li da se ZABRINEMO
Đorđe Đurić, Foto: Printscreen/Youtube/K1 Televizija

prognoza

METEOROLOG ĐURIĆ OBJASNIO SVE: Šta se dešava sa VREMENOM u našoj zemlji i treba li da se ZABRINEMO

Tropske temperature su ove godine stigle pre kalendarskog leta, temperatura je u nekim delovima Srbije pre par dana dostigla i 34 stepena, a onda je usledilo nevreme kakvo pojedina mesta ne pamte.

Objavljeno:

Mnogima se polako nameće pitanje da li su dani vremenskih ekstrema u proleće možda posledica globalnog zagrevanja.

- Pre nekoliko dana smo imali temperature iznad 30 stepeni u većem delu Srbije. U Beogradu je bilo 33, u delovima Srbije 34 stepena, što je znatno iznad proseka za ovo doba godine, s obzirom na to da je prosek srednje maksimalne temperature od 22 do 26 stepeni za kraj maja. Vidimo da je temperatura bila osam stepeni iznad proseka. Jeste bilo jako toplo, ali to ne treba da nas čudi. Naša klima je takva da tokom maja može da bude visokih temperatura - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Kako objašnjava, visoke temperature u maju retko kada su u kontinuitetu, kao što je slučaj tokom letnjih meseci, ali smo imali slične slučajeve u prošlosti.

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

- Imali smo slučaj iz 2003. godine, kada je tokom celog maja bilo vrlo toplo, sa temperaturama koje su konstantno bile iznad 30 stepeni. Pre nekoliko dana smo imali taj jedan dan, već sada su temperature u padu. Ovaj maj jeste topao i ima oscilacija u temperaturama, bilo je dana kada je temperatura bila iznad 30 stepeni, ali i kad je bila 21-22 stepena. Manje-više vreme osciluje oko nekog svog srednjeg stanja. To nije ništa strašno. Imali smo mi i u aprilu temperature u Srbiji iznad 32 stepena. Kada temperature porastu na dan-dva, nije u pitanju ništa ekstremno - dodaje.

Problem bi, kako kaže, bio da u kontinuitetu imamo te vrlo visoke temperature, što se javlja tokom leta, kad imamo pet ili više takvih dana. Onda su u pitanju toplotni talasi. To je karakteristično za letnje mesece, naročito za jul i avgust.

- Komentarisanje toga da li su ovi topli dani u vezi sa globalnim zagrevanjem bih ostavio ljudima koji se time bave. To je jako ozbiljna tema. Trenutna situacija nije ništa što je neobično. Za vikend će da dođe i do pada temperature, tako da narednih dana nećemo imati visoke temperature. Oko 1. juna će se vratiti više temperature, oko 30 stepeni - zaključuje Đurić.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.