EVO KAKO DA VAM KOKE NOSE VIŠE JAJA! Uz pomoć ovih TRIKOVA ćete imati pune KORPICE
Kokoška, Foto: Profimedia

mala pomoć

EVO KAKO DA VAM KOKE NOSE VIŠE JAJA! Uz pomoć ovih TRIKOVA ćete imati pune KORPICE

Kada proizvodnja opadne, vreme je da kao proizvođač jaja procenite sve ove faktore kako biste pomogli svojim kokama da se vrate u prvobitno stanje

Objavljeno:

Postoji mnogo razloga za smanjenje proizvodnje jaja u jednom domaćinstvu koje gaji kokoške za svoje potrebe ili za prodaju.

Genetika, starost, stres i ishrana mogu da doprinesu ukupnoj proizvodnji kokošijih jaja. Kada proizvodnja opadne, vreme je da kao proizvođač jaja procenite sve ove faktore kako biste pomogli svojim kokama da se vrate u prvobitno stanje.

Genetika

Genetika igra veliku ulogu kada je reč o kokoškama koje nose jaja. Postoji, dakle, ogromna razlika u polaganju jaja od rase do rase. Jednostavno rečeno, ako pasmina vaših kokošaka nije dovoljno plodna, onda ne možete ni očekivati da ćete stalno sakupljati istu količinu jaja od njih. Verovatno nećete, ali koke nisu zbog toga krive.

kokoške
foto: AP

Postoje stare, nasledne rase kokošaka, kao što ima i hibridizovanih koje su nastale zarad masovne proizvodnje jaja.

Neke se pasmine koka uzgajaju upravo za namenu produkcije jaja. Isto tako, neke rase su genetski predisponirane za masovnu produkciju jaja, dok druge nisu. Znači, najpre treba biti oprezan prilikom kupovine koka ako već želite da se bavite proizvodnjom i prodajom jaja. Ako ih želite da samo trčkaraju po dvorištu i dnevno snesu najviše jedno jaje, onda vam njihova rasa nije toliko ni važna.

Starost

Životni vek pileta je oko 5 godina, iako mnogi pilići žive dve do tri godine duže od toga. Naravno, bilo bi lepo kada bi tokom celog svog života oni proizvodili jaja u velikoj količini, ali to nije slučaj.

Proizvodnja kokošjih jaja dostiže svoj vrhunac od 1,5 do dve godine. Većina komercijalnih proizvođača jaja počinju da otpisuju kokoši stare dve godine, jer one im više nisu efikasne ni isplative.

Svetlost

Količina svetlosti koju piletina prima svakog dana može biti ogroman faktor nošenja jaja. Možda ste primetili da se u jesenjim i zimskim mesecima proizvodnja jaja kod nekih rasa znatno smanjila. To je zato što se u tom periodu dani krać, a što su kraći dani to i pilići imaju manje sati sunčeve svetlosti.

Pilićima je potrebno oko 14 sati prirodnog dnevnog svetla, pa je u hladnijim periodima godine potrebno pribaviti dovoljno veštačkog svetla koje bi simuliralno prirodnu svetlost.

Stres

Da bi davale dobar prinos u jajima, kokoške moraju da budu „srećne“, odnosno da njihov život bude što je moguće manje stresan. Možda su neki od vas primetili da, ukoliko uveče kraj vaše farme prođe čopor nevlasničkih pasa, već sutradan je proizvodnja jaja u drastičnom padu. Slično se očekuje i ako je neki predator zalutao na vaše domaćinstvo, a koke osetile njegovo prisustvo.

Kokoške mogu da budu pod stresom i smanje prinos jaja i kada su im posude za hranu i vodu, kao i postament po kojem gaze i izbacuju svoj izmet preterano prljavi. Ako ste sinoć zaboravili da im očistite ove posude, nemojte se čuditi ukoliko danas zateknete „prazna gnezda“.

Ishrana

Kokoši vole kukuruz. Međutim, ako svoje koke hranite samo onim što one vole umesto onog što im stvarno treba, onda ćete dobiti vrlo malo jaja.

1 / 4 Foto: Printscreen/YouTube

Živini je potreban određeni nivo proteina da bi joj se održala proizvodnja jaja, zbog čega im svakodnevno trebaju kvalitetni obroci koji u sebi sadrže sve važne minerale za produkciju zdravih jaja čvrste opne. To je veoma važno, posebno ako prodajete jaja. Mekana ili tanka ljuska jajeta nije poželjna, jer se one mogu oštetiti u rukovanju ili procesu isporuke. Kalcijum je veoma važan za stvaranje dobre i guste ljuske, pa i hrana koju dajete kokoškama mora da ima ovaj esencijalni mineral.

Mnogi proizvođači svoje koke hrane ljuskama upotrebljenih jaja kako bi im dali podsticaj za kalcijumom koga treba pribaviti iz obroka. Međutim, mora se biti oprezan u ovome. Savet je da ispečete ljuske jaja i sameljete ih do finije konzistencije kako bi ih zamaskirali i dali kokama da jedu.

(Espreso / Bolja zemlja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.