EVO KADA SE MUŠKO PRASE KASTRIRA ZA TOV! Ovo sigurno niste imali pojma, a možda vam ZATREBA jednog dana
Prase, Foto: Rina

zanimljivo

EVO KADA SE MUŠKO PRASE KASTRIRA ZA TOV! Ovo sigurno niste imali pojma, a možda vam ZATREBA jednog dana

Kastrirana prasad se lakše čuvaju, u tovnom objektu mogu da se mešaju sa ženskim, izbegava se nekontrolisano parenje

Objavljeno:

Prasići za tov se kod nas uglavnom kastriraju u njhovom dojnom periodu. Međutim, u poslednje vreme sve je zastupljenija kasna kastracija - kada prasad dostignu težinu 60 do 70 kilograma.

Muška prasad imaju par polnih žlezda (testisi), koji pored njihove glavne funkcije da stvaraju muške rasplodne ćelije - spermatozoide, luče u organizam (u tečnost tkiva, a zatim u krv) polni hormon, koji ima značajnu ulogu u razvoju organizma. Polni hormon deluje na ponašanje mužjaka (muške jedinke su živahnije i ratobornije), a smanjuje im se i količina slanine i masti, a povećava muskulatura, odnosno količina mesa.

Međutim, ako se prase prerano kastrira, prestaje lučenje hormona koje uzrokuje povećanje masnih naslaga (slanine).

Prase
foto: Reuters / Vincent Kessler

Kastracija i zbog neprijatnog mirisa

Kastrirana prasad se lakše čuvaju, u tovnom objektu mogu da se mešaju sa ženskim, izbegava se nekontrolisano parenje. Kastracija se obavlja i zbog eliminisanja neprijatnog mirisa mesa, koji se oseća prilikom pečenja i konzumacije. Po zakonskim klaničnim propisima, nekastrirane tovljenike ne bi trebalo stavljati u promet kao sveže meso, mada se u praksi to često dešava.

Kada kastrirati prasad?

Naši stočari kastraciju prasadi uglavnom obavljaju dok su u dojnom periodu. Neki to rade već trećeg dana po prašenju, kada im se daje injekcija gvožđa protiv anemija i seku zubići. Smatra se da je ovaj uzrast za industrijski način proizvodnje ekonomski opravdaniji, jer se jednim hvatanjem prasadi obavljaju tri posla.

Stočari sa manjim brojem krmača i proizvedenih prasadi u turnusu kastraciju obavljaju pred zalučenjem prasadi, odnosno odvajanja od majke ili dan-dva kasnije.

1 / 15 Foto: Marko Nikolić

Prednosti kasne kastracije

U poslednje vreme mnogi stočari se odlučuju za kasnu kastraciju, kada prasad dostigne težinu 60 do 70 kilograma. Prednost ove odložene kastracije je u tome što prasad brže napreduje, razvija muskulaturu, ima veću mesnatost uz manji utrošak htane po kili prirasta, a jedinske su još uvek mirne kada se gaje u grupi.

"Međutim, još uvek je kod nekih stočara prisutna bojazan od eventualnih komplikacija, pa i uginuća usled kasne kastracije. Ali uz preventivne higijenske uslove, stavljanjem čiste slame kao prostirke, kastracija se uspešno obavlja", ističe Petar Pavković, dr veterinarske medicine iz Beograda.

Znači, kastracija muških prasadi može se obaviti u rano doba, pri čemu kasnije svinje u tovu troše više hrane i imaju manje mesa i više slanine, pa sve do 60-70 kilograma težine, za koje vreme troše manje hrane i pri klanju od 100 kilograma još uvek imaju više mesa, a manje masti od onih koji su kastrirani u vreme dojenja.

(Espreso / Agroklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.