NA NOVI PASOŠ SE ČEKA PO MESEC DANA, A AKO VAM HITNO TREBA, PRIPREMITE PAPRENE PARE: Otkrivamo SVE detalje!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

redovi, čekanje, gužve

NA NOVI PASOŠ SE ČEKA PO MESEC DANA, A AKO VAM HITNO TREBA, PRIPREMITE PAPRENE PARE: Otkrivamo SVE detalje!

Zakonski rok za izdavanje novog pasoša od dana podnošenja je 30 dana, ali da računajući dok dođete do slobodnog termina za podnošenje, može da prođe mnogo duže od mesec dana

Objavljeno:

Ogromne gužve ispred policijskih uprava pred šalterima za izdavanje novih pasoša se ne smanjuju još od početka maja.

Ako vam je istekao pasoš i želite da izvadite novi, moraćete za to da izdvojite ceo dan, jer višesatno čekanje ne možete da izbegnete, nezavisno od toga da li ste dolazak na šalter uspeli da zakažete preko portala e-Uprave.

Ovakve gužve ispred policijskih stanica u prestonici ali ni u ostalim gradovim u Srbiji nisu, nažalost, nikakva novost. Svake godine pred letnju sezonu građani kojima je lični dokument istekao moraju da ga zamene kako bi putovali.

1 / 3 Foto: Profimedia

S obzirom na to da su prethodne dve godine bile kobne za letovališta i ugostitelje, ovog puta nas pandemija polako napušta, granice se otvaraju, te su se uključili i oni kojima je pasoš istekao čak i dosta ranije.

Kao što smo spomenuli, po novi lični dokument možete doći zakazivanjem 15-minutnog termina preko E-uprave, a za one bez naloga na portalu čeka tradicionalno stajanje na suncu ispred MUP-a. Ali kako 15 minuta vrlo često nije dovoljno obaviti sve što je potrebno za podnošenje zahteva, remeti se čitav sistem zakazivanja i stvaraju se redovi i gužve.

Iz policijske uprave Stari Grad su danas rekli da je prvi slobodan termin koji se može zakazati putem portala 20. jun.

- Konkretno u našoj Policijskoj stanici 'Stari grad' na dnevnom nivou podnese se između 50 i 100 zahteva, na teritoriji grada Beograda je na nivou 17 gradskih opština taj broj je mnogo veći, rekli su iz Odseka za upravne poslove PS Stari grad.

Po hitnom postupku

Policijske uprave nude mogućnost izdavanja po "hitnom postupku", ali ova usluga košta 5000 dinara, plus 3600 koje ste u obavezi da platite.

Krajem 2019. godine usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama kojim je omogućeno izdavanje pasoša za samo 48 sati.

Policijska stanica
Policijska stanicafoto: OK radio

"Uredbom o vrstama usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova i visini takse za pružene usluge, koja je objavlјena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 51/2019, propisano je da se za podnošenje zahteva po prioritetu i izdavanje pasoša, a bez priloženog dokaza o hitnosti plaća taksa koja iznosi 5.000 dinara", navedeno je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dakle, ako vam hitno treba pasoš, za to ćete morati da platite dodatnih 5.000 dinara (novčani iznos za cenu obrasca pasoša koji nije po hitnom postupku je 3.600), ali onda putnu ispravu možete da podignete za samo 48 sati. Uz potrebnu dokumentaciju možete priložiti i zahtev za izdavanje po hitnom postupku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je mogućnost građanima koji nisu prijavili mesto prebivališta na adresi na kojoj žive da svoju dokumentaciju mogu izvaditi u najbližoj opštini. Međutim ovaj sistem su iskoristili mnogi građani koji su u "5 do 12" došli po novi pasoš pa su odlazili u one pilicijske uprave u kojima nije moguće zakazivanje termina, a gde su takođe manje gužve u redovima za čekanje.

Zakonski rok za izdavanje novog pasoša od dana podnošenja je 30 dana, ali da računajući dok dođete do slobodnog termina za podnošenje, može da prođe mnogo duže od mesec dana.

Takođe, na sajtu E uprave je navedeno da je najraniji datum za zakazivanje termina 1 dan pre dana podnošenja zahteva, a najkasniji datum za zakazivanje termina je 30 dana unapred.

1 / 5 Foto: Profimedia

Zbog povećanog interesovanja građana za izdavanje ličnih dokumenata Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, omogućilo je zakazivanje termina za izdavanje pasoša i ličnih karata elektronskim putem i za nedelju, u radnim jedinicama u Beogradu u Ulici Omladinskih brigada 1 (SIV 3) od 8-15 časova, i u Novom Sadu u Bulevaru oslobođenja od 7-15 časova.

Pored zakazivanja elektronskim putem, nedeljom je u navedenim objektima moguće i podnošenje zahteva ličnim dolaskom.

Podsećamo da građani, tokom cele godine, i nedeljom mogu da podnesu zahteve za izdavanje ličnih dokumenata u Upravi za upravne poslove, Policijske uprave za grad Beograd, Ljermontova broj 12a, od 7:30 – 15:30 časova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i do sada, čini sve kako bi građani dobili lična dokumenta u skladu sa zakonskim rokom, uprkos velikom broju zahteva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.