VIŠE VRSTA KOMARACA HARA SRBIJOM! Ova je NAJOPASNIJA, grizu kao nenormalni, izuzetno AGRESIVNI
Ilustracija, Foto: Profimedia

STRAŠNO

VIŠE VRSTA KOMARACA HARA SRBIJOM! Ova je NAJOPASNIJA, grizu kao nenormalni, izuzetno AGRESIVNI

Sistematska akcija traje od proleća do jeseni, a tretmani se izvode svaki put kada monitoring pokaže povećanu brojnost komaraca

Objavljeno:

Ruralni, rečni, kućni ili urbani - komarci u svim svojim vrstama pojavljuju se u toplim, suvim danima kao što je slučaj u proteklom periodu.

Kako navode iz JKP "Ciklonizacija", već mesec dana na teritoriji grada Novog Sada redovno sprovode monitoring rečnih, ruralnih komaraca, i kućnih, urbanih komaraca. U tom periodu izvedeno je nekoliko serija uspešnih larvicidnih tretmana na kanalima i barama, a od 20. maja sprovode se i tretmani protiv odraslih formi urbanih komaraca.

Do sada su tretmanima obuhvaćeni Futog, Veternik, Telep, Adice, Kamenjar, Ribarsko ostrvo, Kamenička ada, Kovilj, Budisava, Kać i Begeč, Petrovaradin, Sremska Kamenica, Bocke, Novi Ledinci i Liparije, Stari Ledinci, Ribnjak – gornji i donji put, Kamenički park, Novo Naselje i Satelit, a večeras su u planu Klisa, Sajlovo, Salajka, Avijatičarsko naselje i Stara Detelinara, Rumenka, Stepanovićevo, Kisač, Bukovac, Čenej i Nemanovci. Nakon ovih tretmana biće urađen monitoring uspešnosti.

- Kada je reč o rečnim komarcima, prati se stanje na terenu, ali zbog niskog i konstantnog vodostaja Dunava, još uvek nije došlo do izliva i punjenja potencijalnih izvorišta ove vrste komaraca. Stanje se za sada prati i čim se ukaže potreba biće izvedeni prvo larvicidni, a potom i tretmani protiv odraslih formi rečnih komaraca- rekao je Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

komarci
foto: Nebojša Mandić

Inače, sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od komaraca, koju "Ciklonizacija" sprovodi u saradnji sa Gradom Novim Sadom, čine monitoring larvi i odraslih komaraca, biološki i hemijski tretmani protiv larvi komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha, kao i tretmani protiv odraslih formi komaraca sa zemlje, sa vode i iz vazduha. Sve to uz stalnu kontrolu uspešnosti svih vrsta tretmana.

Sistematska akcija traje od proleća do jeseni, a tretmani se izvode svaki put kada monitoring pokaže povećanu brojnost komaraca.

- Iako su građanima vidljivije akcije na otvorenom, koje se sprovode od proleća do jeseni, komarci se suzbijaju i tokom zimskih meseci, i to u zatvorenim prostorima. Reč je dominantno o zgradama u delovima Novog naselje, Satelita, Limana i pojedinačno u drugim delovima grada, a u kojima postoje podrumi i druge prostorije koje su pod vodom i koje su idealno izvorište komaraca tokom cele godine. Sa nešto toplijim vremenom, ovi komarci počinju da migriraju u stanove i na otvoreno, pa je tako u prethodnih mesec dana izvedeno više kombinovanih tretmana. Na navedenim područjima su u više navrata izvedeni prvo larvicidni tretmani, a potom i tretmani sa zemlje protiv odraslih formi komaraca - istakao je Aćimović za nsuzivo.

Poslednjih godina ceo svet je suočen sa izmenjenim klimatskim uslovima koje su u kombinaciji sa drugim faktorima, dovele po povećane opasnosti od širenja zaraznih bolesti koje prenose komarci.

Suzbijanje komaraca iz aviona

Kako navode iz "Ciklonizacije", još 2018. godine u Novom Sadu otkrivene su odrasle jedinke azijskog tigrastog komarca, a tokom prošlih sezona je detektovano i širenje ove vrste iz prvobitnih rezervoara po okolnim delovima grada.

Zato će i ove sezone uz standardnu borbu sa rečnim i kućnim komarcima, poseban akcenat biti stavljen na monitoring i tretmane protiv ove vrste komaraca.

-Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i urbanih komaraca, ali i izuzetno agresivni u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji uglavnom imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i "grizu" veći deo dana- naglasio je sagovornik.

Iskustva ovog preduzeća pokazuju da su izvorišta tigrastih komaraca urbane sredine Novog Sada, pre svega zapuštena dvorišta privatnih kuća i preduzeća, ali i kišničare, septičke jame, odložene stare gume, slivnici, šahtovi, saksije za cveće, burad, kofe kao i sve posude u kojima se nakuplja kišnica. Na terenu su uzorkovane larve tigrastog komarca i iz mikro izvorišta kao što su pivske flaše, konzerve, ambalaže u kojima je bilo dovoljno nutrijenata i vode da se formira celokupan razvojni cikus ove vrste. Ovakva izvorišta u domaćinstvima neophodno je prekriti ili ukloniti kako se ne bi nakupljala voda.

Grad Novi Sad je i prva lokalna samoprava u Jugoistočnoj Evropi i Srbiji koja je postavila sistem detekcije i uništavanja azijskog tigrastog komarca.

Tokom proteklih sezona detektovano je širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara u okolini Partizanske ulice po obližnjim delovima grada – Detelinari, Banatiću, Sajmištu, Salajci, Rotkvariji, Novom Naselju i Avijatičarskom naselju.

Preparati koje se koriste u tretmanima su namenjeni za suzbijanje komaraca u urbanim sredinama i pravilno primenjeni nisu štetni za ljude i kućne ljubimce.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.