"GREŠITE SVI, JA SAM TIPULA, NE KOMARAC"! Da li je dugonogi insekt OPASAN? Ovari nam je rekao ISTINU (FOTO)
Tipula, Foto: printscreen/twitter

tipule

"GREŠITE SVI, JA SAM TIPULA, NE KOMARAC"! Da li je dugonogi insekt OPASAN? Ovari nam je rekao ISTINU (FOTO)

Tipuildae je veoma brojna familija insekata sa oko 15.000 opisanih vrsta rasprostranjenih širom sveta

Objavljeno:

Pojava insekata je gotovo uvek neprijatno iskustvo za mnoge, pa zato nije iznenađujuće što je dugonogi insekt poznat kao Tipula izazvao pravu buru u Srbiji!

Sliika insektom je objavljena na Tviteru objašnjavjući njegovu bezopasnost, što je naizgled smrilo uznemirene građene koji ovog insekta redovno krste u komarca što je potpuno pogrešno!

Tipula, Insekt, Komarac
foto: Printscreen/Twitter/ALX062

Ipak, da bismo se uverili da je situacija onoliko bezazlena koliko se čini posavetovovali smo se sa dežurnim biologom Kristijanom Ovarijem koji je za Espreso rekao sledeće:

Tipuildae je veoma brojna familija insekata sa oko 15.000 opisanih vrsta rasprostranjenih širom sveta. Zbog svog izgleda se u našem narodu često pogrešno nazivaju muškim komarcima.

Kristijan Ovari
Kristijan Ovarifoto: Printscreen

- Međutim, radi se o potpuno drugačijoj grupi insekata koji se bitno razlikuju od komaraca prvenstveno po izuzetno izduženim ekstremitetima i velikim dimenzijama tela (od 7 – 50 mm). Takođe, za razliku od komaraca ne hrane se krvlju. Vezani su za vodu i vlažna staništa, gde se odvija razviće larvi, nastavlja Ovari.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/IberisDivulga

Larve se hrane ili biljnom materijom u raspadanju ili su predatori drugih beskičmenjaka. Odrasle jedinke se ne hrane. Predstavnici ove familije nisu od medicinskog značaja jer nisu vektori bolesti. U našoj zemlji je opisano oko 30 vrsta.

Sada je i zvanično- ovi neobični insekti nisu opasni po ljude i nije ih potrebno ubijati. Ne postoji mesta za strah.

Bonus video:

05:13

PEVALA SAM TITU, PRIPREME TRAJALE 3 DANA NA TARI! Suzana Mančić o susretu sa Maršalom: Rekli su mi samo POĐI! OTKRILA ZA ČIM ŽALI

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.