AKO PLANIRATE SA LJUBIMCEM NA MORE U GRČKU, OBRATITE PAŽNJU NA OVA PRAVILA: Počnite na vreme sa PRIREMOM!
Ilustracija, Foto: Printscreen/TikTok/nashandkaiko

MORE I LJUBIMAC

AKO PLANIRATE SA LJUBIMCEM NA MORE U GRČKU, OBRATITE PAŽNJU NA OVA PRAVILA: Počnite na vreme sa PRIREMOM!

Svake godine se sve više povećava broj turista koji na letovanje u Grčku žele da povedu i svoje kućne ljubimce, najčešće pse

Objavljeno:

Ukoliko se pripremate za letovanje sa svojim kućnim ljubimcem, proverite šta vam je sve potrebno od dokumenata i počnite sa pripremom na vreme.

Svake godine se sve više povećava broj turista koji na letovanje u Grčku žele da povedu i svoje kućne ljubimce, najčešće pse, piše Grčkainfo.

Nekada je razlog za to nemogućnost pronalaska adekvatne osobe za čuvanje dok su vlasnici na odmoru, ali u većini slučajeva najčešće se radi o velikoj želji vlasnika da njihov ljubimac uživa sa njima na moru kao ravnopravni član porodice.

Šta je potrebno od dokumenata za psa prilikom puta u Grčku i prelaska granice:

Za ulazak psa (važi i za mačke) iz Srbije na teritoriju EU obavezno je imati:

1. Pasoš za životinju (izdaje veterinar nakon čipovanja i vakcinacije)

2. Pas mora imati mikročip

3. Pas mora biti vakcinisan ili revakcinisan protiv besnila. Kao dokaz da je životinja vakcinisana vlasnik mora priložiti na uvid potvrdu o vakcinaciji - pasoš

4. Vlasnik psa mora priložiti rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije, o urađenom titar testu i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.J./ml

5. Vlasnik psa mora posedovati Veterinarski sertifikat izdat od strane nadležne veterinarske inspekcije Republike Srbije.

6. I nakon svega navedenog, 48 sati pre puta neophodno je da kod svog veterinara obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete Potvrdu o zdravstvenom stanju kojom ovlašćeni licencirani veterinar garantuje da Vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake kliničkog oboljenja.

1 / 11 Foto: Printscreen/Instagram, tubsthebluestaffy

Gde izvaditi Titar test za psa i koja je cena?

Iako mnogi turisti naglašavaju da im službenici na granici nisu tražili ovaj papir, morate znati da je titar test obavezan.

* Krv psa za analizu na titar test će uzeti vaš veterinar i poslati ga nekom od kurirskih službi u Pasterovom zavodu u Novom Sadu koji je jedina laboratorija sa sertifikatom Evropske unije za obavljanje ovog testa

* Krv se može uzeti minimum 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila.

* Rezultati titar testa su gotovi 7-10 dana od prijema uzorka krvi. Rezultat se šalje na adresu veterinarske laboratorije koja je poslala uzorak i na adresu vlasnika psa za koji je rađen titar test.

* Tri meseca nakon urađenog titar testa psa možete povesti u Grčku

* Cena titar testa uključuje testiranje na Pasterovom zavodu i iznosi 4.600 dinara. Dodatno ćete platiti slanje kurirskom službom + uslugu veterinara za vađenje krvi (usluge variraju zavisno od veterinarske ambulante i mogu biti između 1.500 i 3.000 dinara).

* Titar test se vadi samo jednom i važi doživotno za pse koji su posle prethodnog testiranja bili redovno revakcinisani u intervalima određenim u uputstvu proizvođača vakcine.

Cene ostalih usluga i potvrda za putovanje psa u EU

Trenutne informacije koje imamo o važećim cenama usluga su sledeće:

* Čipovanje psa oko 1.200 dinara

* Vakcina protiv besnila oko 600 dinara

* Titar test 4.600 dinara + usluge veterinara 1.500 dinara do 3.000 dinara

* Veterinarski sertifikat sa taksama oko 4.500 dinara

((Espreso / Grčkainfo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.