DANAS JE U CENTRU BEOGRADA VELIKA GUŽVA: Sladoled je BESPLATAN, a donacije idu OBOLELOJ DECI (FOTO/VIDEO)
Poslastičarnica Pelivan, Foto: Espreso

DOĐITE

DANAS JE U CENTRU BEOGRADA VELIKA GUŽVA: Sladoled je BESPLATAN, a donacije idu OBOLELOJ DECI (FOTO/VIDEO)

Proslava 171. rođendana

Objavljeno: 18:19h

Poslastičarnica "Pelivan" danas slavi 171. rođendan. Nastala je 1851. godine, a 24. maj je datum, a baš taj dan je izabran jer ih bitni razlozi vezuju za njega.

Osim sladoleda u ovoj poslastičarnici ima i drugih poslastica kao što su tradicionalni orijentalni kolači – tulumbe, kadaif, baklava, alva, šampite, krempite, ali i dobro poznata boza.

1 / 9 Foto: Espreso

Prva lokacija poslastičarnice je bila na Trgu republike, posle bombardovanja 1941. godine je promenjena i od tada se nalazi u Bulevaru Kralja Aleksandra 20.

Poslastičarnica Pelivan
foto: Espreso

"Već godinama tradicionalno obeležavamo godišnjicu tako što delimo besplatan sladoled. Od pre nekoliko godina smo u akciju besplatnog sladoleda uveli i udruženje NURDOR. Ko hoće, može da ostavi novac kako bi pomogao deci oboleloj od raka. NURDOR sada ima akciju izgradnje kuće za mališane, tako da je akcija humanitarnog tipa i na taj način želimo da se odužimo Beograđanima od 17 do 19 časova ćemo deliti besplatan sladoled u Pelivanu", ispričao je Mussab Al Shukeir, jedan od vlasnika.

Poslastičarnica Pelivan
foto: Espreso

Bojana Mitić je deo udruženja NURDOR i ispričala nam je kako je saznala za to udruženje i svoje lično iskustvo koje je proživela.

Poslastičarnica Pelivan
foto: Espreso

"Imam 20 godina kao mala sam imala leukemiju i baš zbog bolesti sam saznala za NURDOR. U NURDOR-u sam 13 godina, obišla sam sve njihove kampove i sada volontiram 3-4 godine. Sarađujemo sa dosta preduzeća. Pelivan je svake godine sa nama i praktijemo akciju besplatnog sladoleda. Samo udruženje postoji 20 godina. Trenutno u Beogradu postoje dve roditeljske kuće, ali zbog obima lečenja dece potrebna nam je nova roditeljska kuća da bi olakšali lečenje deci roditeljima koji nisu iz Beograda" - ispričala je Bojana.

1 / 5 Foto: Espreso

Bojana se razbolela sa sa četiri i po godine, a izlečila sa sedam. Išla je u kampove kada je bila mala, a volonteri su je sami motivisali da sutra kada poraste postane volonter.

To danas i jeste, srećna je i zadovoljna zbog toga.

Poslastičarnica Pelivan
foto: Espreso

Dušan Zlatanović volontira u udruženju NURDOR osam godina, nakon što sam se ja izlečio. U NURDOR je došao tako što je njegova majka pomagala NURDOR-u još nekoliko godina pre nego što sam se on razboleo. To je bio njegog prvi indirektni kontakt sa ovim udruženjem. Sam je izrazio želju da volontira.

Poslastičarnica Pelivan
foto: Espreso

"U bolnici sam upoznao zapravo i samo udruženje. Imao sam folikularnu leziju štitne žlezde. Imao sam 15 godina i bio sam najmlađi zabeležni slučaj. Imao sam operaciju na dečijoj onkologiji zbog same vrste tumora bilo je malo nezgdno da se odredi gde ću se operisati. Bolest je bila tipična za starije. Krenuo sam prvo da volontiram u kancelariji. Sarađujemo sa dosta udruđenja kao i sa "Beogradskim maratonom". Manje više svake godine dolazim ovde, poslastičarnica nam ustupa mesto. Umesto da zarade novac, oni te donacije ustupaju NURDOR-u ", ispričao je Dušan.

Poslastičarnica Pelivan
foto: Espreso

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.