ZBOG OVE POSLASTIČARNICE JE POLA BEOGRADA IZAŠLO NA ULICE: Ono što su besplatno delili je sve IZNENADILO!
Povodom proslave rođendana dele besplatan sladoled, Foto: Espreso.co.rs

NEGUJU TRADICIJU

ZBOG OVE POSLASTIČARNICE JE POLA BEOGRADA IZAŠLO NA ULICE: Ono što su besplatno delili je sve IZNENADILO!

Proslavljaju 168. rođendan!

Objavljeno: 06:58h
Jovana Jovanović

Jedna od najstarijih poslastičarnica "Pelivan" danas slavi 168. rođendan i tim povodom su za sve svoje mušterije pripremili iznenađenje.

Ispred poslastičarnice, okupljene građane častili su besplatnim sladoledom u želji da se zahvale na vernosti, ali i da ispoštuju tradiciju.

Budući da su već nekoliko godina zaredom uključeni u humanitarnu akciju gde sarađuju sa udruženjem NURDOR koji pomaže deci oboleloj od karcinoma, oni prikupljaju sredstva kako bi mališanima obezbedili novi dom.

1 / 6 Foto: Espreso

Tim povodom, razgovarali smo sa menadžerom poslastičarnice "Pelivan" Mušab Al Šukeirom, koji nam je rekao da već sedam godina organizuju deljenje besplatnog sladoleda povodom rođendana, a potom se osvrnuo i na humanitarnu akciju kojoj su se priključili.

Naš sagovornik je Mussab Al-Shukeir
Naš sagovornik je Mussab Al-Shukeirfoto: Espreso

Već sedam godina zaredom organizujemo deljenje besplatnog sladoleda povodom proslave našeg rođendana. Prošle godine smo došli na ideju da učinimo neko humano delo, te tako sakupljamo novac za mališane iz NURDOR-a. Imamo jako uspešnu saradnju i gledamo da sakupimo što više novca uz samo deljenje sladoleda kako bismo pomogli," kaže Mušab Al Šukeir.

Dodaje da svake godine dođe veliki broj ljudi, što njihovih stalnih mušterija, što ljudi koji neguju ljubav prema tradiciji.

Preko leta najviše kupuju sladoled, a u toku godine orijentalne kolače. U toku zime kupuju limunadu i bozu i uvek dođe puno ljudi, zaključuje Mušab Al Šukeir.

Ispred poslastičarnice je bilo krcato već oko pola pet kada je počela proslava rođendana, a građani su nam rekli da imaju samo reči hvale kako za humanitarnu akciju tako i za sladoled.

Proslava rođendana je počela u pola pet
Proslava rođendana je počela u pola pet foto: Espreso

Jedan naš sugrađanin kaže da je oduševljen tradicijom koju neguje "Pelivan", te da rado svrati do poslastičarnice u toku godine.

Mi volimo najviše njihove minjone, a moj otac ovde često dođe i kupuje kolače za rođendan tako da se tako često gostimo. Nikada nisam jeo njihov sladoled tako da je ovo jedinstvena prilika, kaže sugrađanin Andreja Stojanović".

Osvrt na istoriju Pelivana

Najstarija beogradska poslastičarnica „Pelivan“ radi već 168 godina, a receptura sladoleda se prenosi sa kolena na koleno i ljubomorno čuva kao velika tajna.

Slatku bajku započeo je Mustafa Pelivani, koji je davne 1851. godine došao u Beograd.

Novac za otvaranje poslastičarnice zaradio je boreći se na takmičenjima kao rvač, a turska reč "pelivan" upravo to i znači - rvač.

Iz priloženog se može videti da ova bajka još uvek traje, a vi dragi sugrađani, ako ste u prolazu, svratite, nećete se pokajati.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.