O OVOJ SRPKINJI NISMO UČILI U ŠKOLAMA: Mučena je u LOGORU na Banjici, streljana u Jajincima, ulice nose NJENO IME
Đuka Dinić, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

NARODNA HEROINA

O OVOJ SRPKINJI NISMO UČILI U ŠKOLAMA: Mučena je u LOGORU na Banjici, streljana u Jajincima, ulice nose NJENO IME

Uprkos strahovitom mučenju, nije odala nijednu informaciju, pa ni sopstveno ime

Objavljeno:

Bar polovina Leskovčana misli da se iza imena Đuka Dinić, krije muškarac, međutim, reč je o narodnoj heroini, Đurđelini Dinić, rođenoj 9. novembra 1914. godine, u Donjem Konjuvcu kod Bojnika.

Đukin otac Nikolaj, socijalistički orjentisan, bio je poslanički kandidat 1912. i 1914. godine, a nalazi se i na listi kao komunistički kandidat 1920.

Po završetku škole, Đurđelina je iz Leskovca otišla za Niš, da bi učila pletački zanat. Zaposlila se u fabrici kože, gde je upoznala Filipa Kljajića i udala se za njega. U isto vreme, postaje član Komunističke partije i više puta biva hapšena zbog revolucionarnog rada. Seli se za Valjevo, a nakon okupacije za Beograd, gde je, po direktivi partije, rukovodila diverzantskim akcijama.

Đuka Dinić
foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Specijalna policija je hapsi 23. septembra i odvodi u logor na Banjici. Uprkos strahovitom mučenju, nije odala nijednu informaciju, pa ni sopstveno ime. Streljana je u Jajincima, 25. maja 1943., sa samo 29 godina i pod ilegalnim imenom Radmila Obradović.

Dve godine kasnije, proglašena je narodnim herojem. Srednja ekonomska škola i jedna ulica u Leskovcu, danas nose ime Đurđeline Đuke Dinić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.