DANAS OBELEŽAVAMO VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Deca obavezno MORAJU da urade jednu stvar!
Čirilio i Metodije, Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

OBAVEZNO PROČITAJTE

DANAS OBELEŽAVAMO VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Deca obavezno MORAJU da urade jednu stvar!

Šireći pismenost među Slovenima, Ćirilo i Metodije radili su i na uvođenju slovenskog bogosluženja, kao i na organizovanju nacionalne crkve.

Objavljeno: 07:23h
  • 189

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Svete Ćirila i Metodija, praznik koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

Na ovaj dan obeležava se i Dan slovenske pismenosti i kulture, a s tim u vezi veruje se da bi deca danas trebalo da čitaju knjige.

Sveta braća Ćirilo i Metodije su 863. godine došla u Veliku Moravsku čime je započet proces opismenjavanja slovenskih naroda.

Metodije, stariji brat, rođen je oko 815. godine. Najpre je bio visoki državni činovnik, upravnik slovenske kneževine - oblast u dolini Strume, a kasnije se povukao u manastir, zakaluđerio se i postao iguman.

Mlađi brat, Konstantin, rođen je 826. ili 827. godine. Pokazao je darovitost za nauku, pa ga je carica Teodora dovela u Carigrad gde je zajedno sa budućim carom Mihailom studirao kod najboljih profesora i naučnika onog vremena.

Po završetku studija bio je bibliotekar i arhivar Carigradske patrijaršije, ali je ubrzo pozvan da na Velikoj školi u Carigradu predaje filozofiju (otuda mu nadimak Filozof).

Ćirilo i Metodije
foto: Wikipedia

Posle 40 meseci rada u Moravskoj, Ćirilo i Metodije su sa učenicima krenuli na put u Rim - verovatno radi posvećenja učenika u sveštenike. U "Žitiju Ćirilovom" opisan je lep prijem misije u Rimu, gde je papa primio slovenske knjige i osvetio ih, a prilikom posvećenja slovenskih učenika pevana je liturgija na slovenskom jeziku. Za vreme boravka u Rimu Konstantin se razboleo. Stupivši u grčki manastir, pod monaškim imenom Ćirilo, umro je 14. februara 869. godine.

Posle Ćirilove smrti, Metodije odlazi u Panoniju, kod kneza Kocelja, a 870. biva postavljen za panonsko-moravskog arhiepiskopa. Ovo je naišlo na otpor nemačkih biskupa koji su na prevaru zatvorili Metodija, koji je nakon četiri godine tamnovanja oslobođen na nagovor pape Jovana VIII.

Čitanje za dobro učenje

Narodna verovanja kažu da na današnji dan ne valja prati veš, usisavati po kući, niti raditi bilo kakve teške poslove.

Veruje se da bi bilo dobro da deca danas čitaju knjige, kako bi dobro učili tokom cele godine. To isto važi i za studente.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media