SRBI PERU ZUBE JEDNOM DNEVNO, A SAMO 15% NJIH IMA SVOJE: Doktorka otkrila šta sve može da vam se DESI zbog toga!
Foto: Nebojša Mandić, Profimedia, RINA

strašni podaci

SRBI PERU ZUBE JEDNOM DNEVNO, A SAMO 15% NJIH IMA SVOJE: Doktorka otkrila šta sve može da vam se DESI zbog toga!

Ono što posebno zabrinjava stomatologe, to su podaci da Srbi ne peru redovno zube, a da samo jednom dnevno to čini čak 57 odsto ljudi

Objavljeno: 11:06h

Istraživanja pokazuju da sve više Srba nema redovnu i pravilnu higijenu zuba, zbog čega mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Redovna i pravilna higijena zuba je odraz zdravlja, ali i lepote. Samo 15 odsto građana Srbije ima sve svoje zube, a 11 odsto nema nijedan prirodan zub. To su najnoviji podaci istraživanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ono što posebno zabrinjava stomatologe, to su podaci da Srbi ne peru redovno zube, a da samo jednom dnevno to čini čak 57 odsto ljudi.

Gostujući u "Jutru" na Prvoj, doktorka Ivana Radović, profesorka na Stomatološkom fakultetu, otkriva da neredovno pranje zuba može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

"Objašnjenje za takve podatke nije tako jednostavno naći. Verovatno se krije u nedovoljnoj obaveštenosti, usredsređenosti na druge, životne i egzistencijalne probleme, ali svakako je nešto na čemu se može raditi. Mislim da je taj period, tokom pandemije korone, kada je bilo kompletno onemogućeno dolaženje kod zubara, bio relativno kratak. Naša struka se prilično brzo vratila u punu funkciju. Ljudi koji su pre toga bili redovni, nastavili su sa dolaženjem, a oni koji nisu, svakako ne dolaze i dalje", rekla je doktorka i dodala:

"Kada neko ne pere zube bar jednom dnevno, otvara vrata za čitav niz problema. Higijena je važna iz mnogo razloga. Zdravlje zuba utiče na naš sopstveni doživljaj ličnosti, na estetiku, na kvalitet života, kvalitet ishrane, kvalitet govora, jer govor se u detinjstvu razvija zahvaljujući zubima. Treba imati u vidu da je stomatologija zaista napredovala i da može da pruži bezbroj rešenja za mnogo toga. Kada se rešenje pruži, može da traje godinama, ali isključivo sa pravilnom higijenom", ističe ona.

1 / 7 Foto: RINA

Šta je potrebno za zdrave zube?

"Dobra, kvalitetna i redovna higijena i adekvatna ishrana bez mnogo šećera. Najvažnije je ujutru i uveče prati zube, četkica treba da bude mekana. Ova rutina treba da počne od nicanja prvog zuba", otkrila je doktorka, objašnjavajući kako se pravilno peru zubi.

"Mi smo decu učili da se zubi peru kako kiša pada i trava raste. Kako deca rastu, tehnika bude malo složnija, unose se vibracioni pokreti, vlakna četkice ulaze ispod linije koja je najbliža zubu. Takođe, važno je znati da dete ne može samo da obavi to kako treba, to je roditeljski zadatak, makar do polaska u školu", ističe dr Radović.

Mlečni zubi zanemareni kod dece

Dr Radović ističe da se mnogi vode teorijom da će mlečni zubi ispasti, pa zbog toga zapuste njihovu higijenu.

"Mlečni zubi se zapostavljaju jer će da ispadnu. Oni treba jedan period života da obavljaju svoju funkciju, u razvoju govora, u ishrani. Brojne studije su pokazale da zdravlje mlečnih zuba utiče na kvalitet života, ali i kasnije na zdravlje stalnih zuba", rekla je doktorka i otkrila da li trudnice smeju da dolaze kod zubara:

"Trudnice mogu mnogo da urade. Najbolji period je pre trudnoće, ali može jako mnogo da se uradi i tokom trudnoće, saniranje problema, popravljanje. Trudnica mora da svede broj bakterija u ustima na minimum, jer ona kasnije prenosi te bakterije svojoj bebi, koje dovode do karijesa na mlečnim zubima", rekla je ona.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.