MPC SE VRAĆA POD OKRILJE SRPSKE PATRIJARŠIJE: Vernici se OKUPLJAJU, došli i mediji iz SEVERNE MAKEDONIJE
Patrijarh Porfirije, Foto: Printscreen/Instagram/porfirije_patrijarh

VAŽAN DAN

MPC SE VRAĆA POD OKRILJE SRPSKE PATRIJARŠIJE: Vernici se OKUPLJAJU, došli i mediji iz SEVERNE MAKEDONIJE

Ispred hrama već se okupio veliki broj vernika. Prisutni su i mediji iz Severne Makedonije!

Objavljeno:

Čin povratka Makedonske pravoslavne crkve (MPC) pod kanonsko okrilje Srpske patrijaršije, posle poluvekovnog raskola, biće ozvaničen danas u Hramu Svetog Save na Vračaru, a kako javlja naš reporter sa terena - sve je spremno za ovaj događaj.

Ispred Hrama se već okupio veliki broj vernika. Prisutni su i mediji iz Severne Makednije, piše Telegraf.

U zavetnoj crkvi srpskog naroda patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zajedno će služiti Svetu liturgiju, čime će dogovor između dve crkve dobiti i duhovnu potvrdu.

Patrijarh Porfirije dočekao je juče arhiepiskopa Stefana, poglavara Makedonske pravoslavne crkve i tri mitropolita i poželeo im dobrodošlicu.

Patrijarh Porfirije
foto: Printscreen/Instagram

Video-snimak dočeka kod Hrama Svetog Save objavljen je na Instagram profilu patrijarha Porfirija, a on je napisao:

- Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!

"Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!", napisao je uz video-snimak patrijarh Porfirije na Instagramu.

Srpska crkva na liturgiji u Beogradu očekuje sve vladike dosadašnje nekanonske MPC, koji će se prvi put od 1967. godine učestvovati u bogosluženju sa episkopima SPC. Činom zajedničke službe i pričešća, uz simbolični bratski zagrljaj crkvenih poglavara i episkopa koji im saslužuju, kako objašnjavaju u SPC, biće definitivno uspostavljeno liturgijsko i kanonsko jedinstvo dve "sestrinske crkve".

- To će biti istinski veliki događaj, koji će obeležiti naše vreme. Velika rana na telu naše Crkve je na putu isceljenja. Dogovor koji je napravljen, tek zajedničkom liturgijom dobiće puni smisao - rekli su u Srpskoj patrijaršiji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.