METEROLOG ĐURIĆ IZNEO PROGNOZU ZA DANAS: Dobro se pazite
Foto: Printscreen/Youtube/K1 Televizija

BIĆE VESELO

METEROLOG ĐURIĆ IZNEO PROGNOZU ZA DANAS: Dobro se pazite

- Noć iza nas bila je dosta topla i u Beogradu se temperatura spustila na 19°C

Objavljeno:

U Srbiji je toplo i uglavnom sunčano, međutim, na severu i na zapadu zemlje i u Beogradu ima dosta oblačnosti, a u Bačkoj i u Podrinju javljaju se i prve predfrontalne nestabilnosti u vidu pljuskova sa grmljavinom, što će biti uvod u jaču promenu vremena tokom današnjeg dana, poručuje meteorology Đorđe Đurić.

- Noć iza nas bila je dosta topla i u Beogradu se temperatura spustila na 19°C i bilo je toplo širom Srbije, a nešto svežije i prijatnije na jugu i na istoku. Maksimalna temperatura biće danas od 24°C na severozapadu do 32°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 27°C. Inače, u većem delu zemlje biće sunčano, dok se na severu i severozapadu Srbije do podneva očekuje nestabilnije, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom – kaže Đurić za “Blic”.

Prema njegovim rečima već do podneva hladni front sa severozapada stići će do Vojvodine i doneti jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali i jak severozapadni vetar.

Ovo pogoršanje vremena u nastavku poslepodneva i do večeri proširiće se i na ostale predele Srbije. Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, ali i sa obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 20-30 mm kiše po kvadratnom metru.

Već u sredu hladni front biće istočnije od nas, a zajedno sa njim i oblačna i padavinska zona, dok će severa Evrope jačati snažan anticklon, koji će dovesti do osetnijeg porasta vazdušnog pritiska, ali i do stabilizacije vremena. U sredu na severu Srbije sunčano. U ostalim predelima Srbije nakon oblačnog jutra i dela prepodneva sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, sledi razvedravanje, pa se u nastavku dana očekuje sunčano, samo na istoku i dalje oblačnije.

Kiša, Nevreme
foto: Nemanja Nikolić

Duvaće veoma jak severni vetar i biće osetno svežije u odnosu na prethodne dane i to zbog prodora svežije vazdušne mase sa severa. Ipak, jutro će biti i dalje toplo u odnosu na prethodna, uz minimalne temperature od 12 do 18°C, dok će maksimalna dnevna biti od 19 do 24°C, u Beogradu do 22°C.

- U četvrtak i petak anticklon sa severa Evrope svojim centrom će se izmestiti iznad centralne Evrope. U Srbiji će biti sunčano, veoma stabilno i bez oblaka na nebu, a vazdušni pritisak u četvrtak biće veoma visok, čak preko 1030 mb. Jutro u četvrtak biće hladno, ponegde i maglovito i minimalna jutarnja temperatura biće od 3 do 10°C, a maksimalna dnevna od 21 do 25°C, u Beogradu do 24°C – kaže Đurić.

Vetar će biti veoma slab. Već u petak toplije i to zbog prodora toplije vazdušne mase sa juga, a maksimalna temperatura biće od 25 do 30°C, u Beogradu do 27°C.

U subotu se očekuje postepeni pad vazdušnog pritiska, što će biti uvod u promenu vremena, ali će se sa juga i jugozapada prostirati visinski greben, uz dalji priliv tople vazdušne mase sa Mediterana. Dakle, u subotu u Srbiji sunčano i veoma toplo, uz maksimalne temperature od 28 do 32°C, u Beogradu oko 30°C, a prema kraju dana očekuje se povećanje oblačnosti.

U nedelju se preko Srbije očekuje premeštanje oslabljenog hladnog fronta, pa će biti promenljivo oblačno, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uglavnom u centralnim, južnim i zapadnim predelima Srbije. Na severu i na istoku Srbije duvaće jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 23°C, tj. biće u padu za oko 7 stepeni.

U ponedeljak promenljivo oblačno i umereno toplo, uz slične temperature kao u nedelju. Već u utorak prodor vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike i biće osetno toplije, uz temperature oko 30°C.

Današnji dan biće veoma nepovoljan kada je biometeorološka situacija u pitanju, jer se nakon veoma toplog i sparnog vremena i pada vazdušnog pritiska, očekuje prodor hladnog fronta i nagla promena vremena. Ipak, već od sutra sledi značajno poboljšanje situacije, jer se očekuje osetniji porast vazdušnog pritiska, severno strujanje i znatno prijatnije vreme.

- S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 21 do 25°C, one su danas za 5 do 7 stepeni više od proseka, ali će već od sutra do četvrtka biti oko prosečnih vrednosti. U petak i za vikend se očekuje ponovni porast i biće za 5 do 7 stepeni više od proseka, da bi u nedelju pale na prosečne vrednosti. Ovogodišnji maj odlikuje se veoma sušnim vremenom i posledice već osećaju mnoge poljoprivredne i ratarske kulture. Iako se danas očekuju padavine, ponegde čak i obilnije, one će ponovo biti neravnomereno raspoređene. Prema trenutnim prognozama, nakon današnjih očekivanih pljuskova i tek slabih padavina u nedelju, u narednih 7 do 10 dana nema na vidiku obilnijih padavina, što će samo dodatno pogoršati situaciju – zaključuje Đurić.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.