"NAŠ NAROD JE NAŠA CRKVA": Porfirije u Sremskim Karlovcima na obeležavanju STOGODIŠNJICE Srpske patrijaršije
Patrijarh Porifirije, Foto: Printscreen/Instagram/porfirije_patrijarh

spc

"NAŠ NAROD JE NAŠA CRKVA": Porfirije u Sremskim Karlovcima na obeležavanju STOGODIŠNJICE Srpske patrijaršije

On je kazao da je ta izložba ujedno i prilika da "šetajući kroz prošlost bolje upoznamo i sebe"

Objavljeno:

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je večeras da Sremski Karlovci svojom "materijalnom i duhovnom" kulturom svedoče da je SPC "prožeta sa narodom", te da je "naš narod u isto vreme naša crkva".

Porfirije je to rekao na otvaranju izložbe "Jedan vek od vaspostavljanja Srpske patrijaršije 1920–2020", u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, u okviru obeležavanja stogodišnjice tog istorijskog dogadjaja.

On je kazao da je ta izložba ujedno i prilika da "šetajući kroz prošlost bolje upoznamo i sebe".

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je SPC uvek bila "stožer našeg postojanja, čuvar našeg duhovnog i nacionalnog bića i temelj našeg identiteta".

"Zato je i ova svečanost povod da u znak zahvalnosti i poštovanja smerno pognemo glave pred svima onima koji su, kroz vekove, plamen te zublje predano čuvali, kao zaveštanje predaka, kao smisao života i kao svetlost koja će zariti i ozariti ne samo njihovo, nego i sva potonja pokolenja našeg naroda", kazao je Mirović.

On je dodao da je jedini mogući i ispravan put – "put pravoslavlja i svetosavlja".

Kako je naveo, važnu simboliku ima i to što ta svečanost počinje u predvečerje 15. maja – dana na koji je u Sremskim Karlovcima, 1848. godine "stvorena Srpska Vojvodina i obnovljeno zvanje i dostojanstvo srpskog patrijarha".

"Bila je to jedna od prelomnih tačaka u vekovnoj borbi ovostranog srpstva za oslobodjenje i ujedinjenje, borbi koja će biti krunisana prisajedinjenjem Vojvodine Kraljevini Srbiji u novembru 1918. godine, dakle baš u vreme kada je započet i proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve", rekao je Mirović.

Muzej grada Novog Sada izložbu je pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, sremskom i bačkom eparhijom SPC.

Bonus video:

25:24

CENTRALNI DNEVNIK 14.05.2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.