DIPLOMATSKA OFANZIVA SRBIJE I ODGOVOR NA PRITISKE: 4 države povukle priznanje nezavisnog Kosova, spremno još 10
Ilustracija, Foto: Kurir tv

USIJANJE

DIPLOMATSKA OFANZIVA SRBIJE I ODGOVOR NA PRITISKE: 4 države povukle priznanje nezavisnog Kosova, spremno još 10

Koje su države promenile odluku? Kakvi su dalji diplomatski koraci Srbije? Šta će biti sa zahtevom tzv. Kosova za ulazak u Savet Evrope?

Objavljeno:

U borbi protiv političkih pritisaka koji su sve očigledniji, jači i komplikovaniji, Srbija daje odgovore i pokazuje prve pomake.

Nakon što je Priština zvanično podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope, državni vrh je saopštio da je 4 zemlje povuklo priznanje nezavisnog Kosova. Reč je, najverovatnije, o državama iz Afrike i karipskog regiona, ali je Savet bezbednosti ovlastio predsednika Aleksnadra Vučića da obavesti širu javnost o kojim državama se radi, kada bude smatrao da treba. Nakon poslednja 4 povlačenja i onih 18 od ranije, status je sledeći:

Od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija, 100 ne priznaje nezavisno Kosovo, 5 priznaje, ali ne glasa u korist Prištine, dok je u manjini 88 država koje su dale priznanje samoproglašenom tzv. Kosovu.

Postoje navodi da je još 10 država spremno da povuče svoja priznanja, ali da će se na tome raditi u narednom periodu.

Koje su države promenile odluku? Kakvi su dalji diplomatski koraci Srbije? Šta će biti sa zahtevom tzv. Kosova za ulazak u Savet Evrope? Gosti Usijanja su Milovan Božinović, nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Aleksandar Gajović, novinar i književnik, poslednji državni sekretar u Ministarstvu kulture

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Gledajte Usijanje večeras od 19.20 časova na Kurir televiziji!

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.