SUNCE DANAS PRŽI KAO OGANJ, POLA SRBIJE U CRVENOM: Ove mere POD HITNO treba PREDUZETI! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen, Google Earth

OBRATITE PAŽNJU!

SUNCE DANAS PRŽI KAO OGANJ, POLA SRBIJE U CRVENOM: Ove mere POD HITNO treba PREDUZETI! (FOTO)

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru

Objavljeno:

Leto je u maju već pokucalo na vrata, a tome u prilog govori i visoka temperatura od 21 do 25 stepeni.

Kako je objavio RHMZ temperatura je negde i iznad 25. podeoka, a porastao je i stepen UV zračenja.

Svima se preporučuje da se ne izlažu suncu u periodu od 10 do 16 časova!

U 10 sati najtoplije je bilo u Somboru, gde je izmereno u hladu 27 stepeni. (Možda je boravak dvostrukog MVP-a NBA lige Nikole Jokića u ovom gradu podigao temperaturu?!)

Tolika temperatura izmerena je i na Paliću i u Kikindi.

26 stepeni je u Novom Sadu, Valjevu i Zrenjaninu, dok je u Beogradu za 1 stepen niža temperatura, kao i u Zaječaru i Kragujevcu.

Najsvežije je u 10 časova bilo na Kopaoniku gde je živa u termometru pokazivala 16 stepeni u Sjenici u kojoj je izmereno 18, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

1 / 4 Foto: Beta/ Dragan Gojić

Danas bi temperatura mogla da bude čak 32 stepena, a ukoliko pređe 30. podeok to bi značilo da imamo tropski dan, objasnio je meteorolog Đurić.

Posle podne i pred kraj dana na severu Srbije očekuje se razvoj oblačnosti, a na području Vojvodine i ređa pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Danas je u Srbiji i visok stepen UV zračenja, objavljeno je na sajtu RHMZ.

Na skali indeksa do 11, danas su one 7 i 8 tako da se cela karta crveni, odnosno zračenje je visoko i vrlo visoko.

Visok nivo UV zračenja u Srbiji
Visok nivo UV zračenja u Srbijifoto: RHMZ

Navveći stepen UV zračenja - 8 je tamo gde su temperature najniže - u Sjenici, na Kopaoniku, na Crnom Vrhu, Zlatiboru, u Dimitrovgradu i u Prištini. U svim ostalim mestima je 7, i on je vrlo visok.

UV indeksa ima 11. Do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast, od 8 do 10 vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

Kako se zaštitit od UV zračenja?

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova. Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.