TEK ĆE DA SE TRESE! Stručnjak otkrio šta nas očekuje, zemljotresi sve učestaliji
Zemljotres, Foto: Stefan Stojanović, Profimedia

POTRESI

TEK ĆE DA SE TRESE! Stručnjak otkrio šta nas očekuje, zemljotresi sve učestaliji

U poslednjih 100 godina na području Srbije dogodilo se deset zemljotresa magnitude veće od 5 stepeni Rihterove skale

Objavljeno:

U utorak su u Srbiji registrovana dva potresa. Prvi je u okolini Čačka zabeležen u 9:20 časova magnitude 2.6 jedinica Rihterove skale, a drugi u 21:40 časova na oko 20 kilometara od Kruševca, magnitude 3,9 stepeni Rihterove skale.

Meteorolog Ivan Ristić koji se bavi istraživanjem pomeranja tla za Informer.rs ističe da i dalje treba biti na oprezu i da su novi potresi mogući i narednih dana.

- Iako nema naknadnih potresa nakon zemljotresa u Kruševcu, zbog toga što je bio jači od prethodnog u Čačku i što se dogodio vrlo brzo nakon njega treba biti na oprezu i dalje - ističe Ristić.

Zemljotresi će biti sve češća pojava

Kako objašnjava, nije uobičajeno da imamo zemljotrese u ovo doba godine, ali zbog pojačane aktivnosti planete Zemlje dolazi i do pojačane sezimičke aktivnosti odnosno čestih potresa i u maju.

1 / 6 Foto: Printscreen/seismo.gov.rs

- Nalazimo se u periodu pojačane aktivnosti planete Zemlje koje će trajati do 2030 godine. Očekuje nas turbulentan period sa čestom pojavom zemljotresa, erupcija vulkana i daljim porastom globalne temperature. Posle 2030. godine doći će do postepenog smanjivanja broja i intenziteta zemljotresa i eurupcija vulkana kao i do postepenog pada temperature na planeti Zemlji.

U poslednjih 100 godina na području Srbije dogodilo se deset zemljotresa magnitude veće od 5 stepeni Rihterove skale. Potresi su uglavnom bili na proleće i u jesen, a ni jedan od tih zemljotresa nije bio tokom zime. Epicentar je uglavnom bio u okolini Kopaonika ili u centralnoj Srbiji.

Podsetimo, snažan potres pogodio je područje Hercegovine 22. aprila jačine 6,1 stepen po Rihteru u kom je poginula devojka Elmira Sefo. Nakon njega, na području Hercegovine zabeleženo je nekoliko zemljotresa, a oštećeno je oko 800 objekata čija je šteta višemilionska.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.