MUČENI SU I UBIJENI ZBOG VERE U HRISTA: Vernici obeležavaju Svete apostole Jasona i Sosipatera i devicu Kerkiru
Važan datum, Foto: Printscreen/RTS

SPC

MUČENI SU I UBIJENI ZBOG VERE U HRISTA: Vernici obeležavaju Svete apostole Jasona i Sosipatera i devicu Kerkiru

Srpska pravoslavna crkva slavi ih 28. aprila po crkvenom, a 11. maja po gregorijanskom kalendaru

Objavljeno:

Sveti apostoli Jason i Sosipater i devica Kerkira su hrišćanski svetitelji. Prva dvojica spadaju u Sedamdeset apostola, a devica Kerkira je bila ćerka nekoga cara sa ostrva Krfa. Jasona i Sosipatra spominje apostol Pavle (Rim. 16, 21) i naziva ih svojim rođacima. Jason je bio rodom iz Tarsa kao i sam apostol Pavle, a Sosipater iz Ahaje. Prvi je postavljen od Pavla za episkopa Tarsijskog a drugi za episkopa Ikonijskog. Putujući i propovedajući Jevanđelje ova dva apostola su stigla i na ostrvo Krf, gde su uspeli da sagrade crkvu u ime svetog Stefana prvomučenika i da pridobiju neke nevernike za crkvu. Prema hrišćanskom predanju, car toga ostrva ih je bacio u tamnicu, gde je bilo zatvoreno 7 razbojnika: Satornije, Jakishol, Faustijan, Januarije, Marsalije, Efrasije i Mamije.

Ovu sedmoricu apostoli su preveli u hrišćanstvo. Čuvši za to, car je, prema predanju, naredio da se ta sedmorica umore smrću u vreloj smoli. Kada je po tom car istjazavao apostole, kći njegova devica Kerkira je gledala sa prozora njihove muke, pa saznavši zbog čega ih muče, i sama se oglasila hrišćankom i razdala sav svoe nakit siromasima. Car se razgnevio na svoju ćerku, i zatvorio je u naročitu tamnicu, pa pošto nije uspeo da je time odvrati od Hrista, naredio je da zapale tamnicu. U hrišćanskoj tradiciji se pominje da je tamnica je izgorela, ali da je Kerkira ostala živa. Videći to čudo mnogi se narod krstio.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

Razjareni car je tada naredio da mu kćer privežu za drvo i strelama je ubiju. Oni koji su poverovali u Hrista pobegli su od cara na obližnje ostrvo i skrili se. Car je pošao lađom da ih pohvata, međutim lađa je potonula u more i on je poginuo. Novi car je primio Hrišćanstvo, krstio se i dobio ime Sevastijan. Jason i Sosipater su slobodno propovedali Jevanđelje i utvrđivali Crkvu na Krfu do duboke starosti. Preminuli su na Krfu.

Srpska pravoslavna crkva slavi ih 28. aprila po crkvenom, a 11. maja po gregorijanskom kalendaru.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.