VIDOJE JE UMRO USLED RESPIRATORNE INSUFICIJENCIJE! Nastaje za nekoliko sati, OVO SU SIMPTOMI, svakom se može desiti
Vidoje Ristović, Foto: Nebojša Mandić

STRAŠNO

VIDOJE JE UMRO USLED RESPIRATORNE INSUFICIJENCIJE! Nastaje za nekoliko sati, OVO SU SIMPTOMI, svakom se može desiti

Nekoliko vrsta stanja potencijalno može rezultirati respiratornom insuficijencijom

Objavljeno:

Istoričar Vidoje Ristović, preminuo je u 44. godini život u trenutku kada je bio na stolu za masažu u nedelju u Beogradu!

Kako je Viktor Ristović, otac preminulog Vidoja rekao za medije, njegov sin preminuo je usled respiratorne insuficijencije koja je uzrokovala popuštanje rada srčanog mišića, a mi vam donosimo odgovore na pitanja kako nastaje ovaj zdravstveni problem i koji su simptomi na koje treba da obratite pažnju.

Vidoje Ristović
foto: Aleksandar Jovanović Cile

ŠTA JE RESPIRATORNA INSUFICIJENCIJA?

Respiratorna insuficijencijaje je rezultat neadekvatne razmene gasova u respiratornom sistemu, što znači da arterijski kiseonik, ugljen-dioksid ili oba ne mogu da se održavaju na normalnim nivoima. Pad kiseonika koji se prenosi putem krvi poznat je kao hipoksemija; porast nivoa arterijskog ugljen-dioksida naziva se hiperkapnija. Respiratorna insuficijencija se klasifikuje kao tip 1 ili tip 2, na osnovu postojanja visokog nivoa ugljen-dioksida i može biti akutna ili hronična. Definicija respiratorne insuficijencije u kliničkim ispitivanjima obično uključuje povećanu brzinu disanja, nenormalne gasove u krvi (hipoksemiju, hiperkapniju ili obe) i dokaze o povećanom radu disanja. Respiratorni zastoj uzrokuje izmenjen mentalni status zbog ishemije u mozgu.

Normalne referentne vrednosti parcijalnog pritiska su: kiseonik PaO2 veći od 80 mmHg (11 kPa) i ugljen dioksid PaCO2 manji od 45 mmHg (6,0 kPa).

1 / 4 Foto: Aleksandar Jovanović Cile

UZROK

Nekoliko vrsta stanja potencijalno može rezultirati respiratornom insuficijencijom:

* Stanja koja smanjuju protok vazduha u pluća i van njega, uključujući fizičku opstrukciju stranim telima ili masama, i smanjenu sposobnost disanja usled lekova ili promena u grudima.

* Stanja koja narušavaju snabdevanje pluća krvlju. Ona uključuju tromboembolijska stanja i stanja koja smanjuju izlaz desnog dela srca, kao što su zatajenje desnog dela srca i neki infarkti miokarda.

* Uslovi koji ograničavaju sposobnost plućnog tkiva da razmenjuje kiseonik i ugljen dioksid između krvi i vazduha u plućima. Svaka bolest koja može oštetiti plućno tkivo može se uklopiti u ovu kategoriju. Najčešći uzroci su (bez određenog redosleda) infekcije, intersticijska bolest pluća i plućni edem.

Korona, Pluća, Pulmologija
foto: Profimedia

Kako se prepoznaje i dijagostikuje ?

Samo lekar može da postavi sumnju da se kod bolesnika razvija slabost disanja. Bilo da su to oni koji već boluju od neke bolesti ili ih lekar prvi put vidi oni odaju utisak teškog i životno ugroženog bolesnika. Dišu teško i ubrzano, zauzimaju prinudan položaj, tokom disanja koriste pomoćne mišiće, konfuzni su, imaju ubrzan puls, skok krvnog pritiska.

Dijagnoza se postavlja jedino analizom gasova u arterijskoj krvi. Ovom analizom se odredjuje koncentracija kiseonika i ugljen dioksida u krvi, kao i pH krvi što je pokazatelj dobre ili loše disajne funkcije. Pokazatelj loše funkcije disanja je smanjenje koncentracije kiseonika i/ili povećanje koncentracije ugljen dioksida u krvi, pad pH krvi .

Kako se leči ?

Ovo stanje se leči isključivo u bolnicama, najčešće jedinicima poluintezivne i intezivne nege.

Prvo i osnovno je sprovođenje mera korekcije niskog kiseonika u krvi, oksigeno terapijom kada dajemo bolesniku kiseonik preko maske ili nazalne kanile. U najtežim slučajevima je neophodno da se pacijent postavi na respirator – mašinu koja zamenjuje pluća do oporavka. Pored ovoga leči se i stanje koje je dovelo do slabosti disanja.

Podsetimo, sahrana Ristovića biće održana 12. maja na Novom groblju, a od njega su se oprostile brojne poznate ličnosti i kolege.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.