POSLE PRAZNIKA SRBI PIJANI, LEKARI JEDVA PREBROJALI OTROVANE ALKOHOLOM: Evo koliko godina ima najmlađi pacijent
Foto: Profimedia

ŠTA JE OVO?!

POSLE PRAZNIKA SRBI PIJANI, LEKARI JEDVA PREBROJALI OTROVANE ALKOHOLOM: Evo koliko godina ima najmlađi pacijent

Pacijenti su ambulantno lečeni najčešće zbog akutne alkoholisanosti i intoksikacije lekovima

Objavljeno:

Protekli praznici doneli su više posla lekarima, pre svega zbog povećane upotrebe alkohola. Tokom prvomajskih praznika, Centar za kontrolu trovanja VMA, ustanova koja zbrinjava ove slučajeve, imao je povećan obim posla.

To se, prvenstveno odnosi na Odeljenje za prijem i trijažu, kao i Kliniku za toksikologiju.

Prema rečima doc. dr Nataše Perković Vukčević, interniste-kliničkog toksikologa, u periodu od 30. aprila do 4. maja, ambulantno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto 69 bolesnika, što je veći broj u odnosu na prosek, ali odgovara višegodišnjem trendu povećanog obima posla za ovaj period godine, pišu Novosti.

- Pacijenti su ambulantno lečenje najčešće zbog akutne alkoholisanosti i intoksikacije lekovima, a sporadično zbog ekspozicije isparenjima hlornih preparata u domaćinstvu i gasovima u požaru - navodi dr Vukčević.

- Najmlađi pacijent je imao 18 godina i lečen je nespecifičnom detoksikacionom terapijom zbog intoksikacije alkoholom. Hospitalizovano je devet pacijenata, sa znacima srednje teškog i teškog trovanja.

Kod pripitosti od 0,5 do 1,5 promila javlja se emocionalna labilnost, promena govora, precenjivanje vlastite sposobnosti pamćenja i zapažanja, poremećaj hoda, narušena koordinacija pokreta, mogućnost pogrešnih procena i reagovanja povećava se za oko 13 puta.

Moć adaptacije na tamu i svetlost smanjena je za oko 30 odsto, reakcija čula vida slabija za isto toliko, a sluha za oko 40 odsto.

Pri pijanstvu od 1,5 do 2,5 promila - intelektualne funkcije su znatno narušene, nestaje samokritičnost i kontrola, česta je vrtoglavica i povraćanje, postoje znaci vremenske i prostorne dezorijentacije, pri hodu se javljaju nestabilnost i teturanje, zamagljenost vida, a moguć je i gubitak svesti.

Teško trovanje nastaje sa 3,5 do 4 promila alkohola u krvi. Pored opšte slike trovanja, kod pacijenta nastupa teška psihomotorna oduzetost, češći je gubitak svesti, a nekada dolazi i do kome. Koncentracija veća od četiri promila alkohola u krvi se smatra smrtnim trovanjem, zbog paralize disajnog i kardiovaskularnog centra u mozgu.

Dr Nataša Perković Vukčević ističe da je najčešći uzrok trovanja kod pacijenata, koji su zadržani u bolnici, bila intoksikacija lekovima. Najčešće se radilo o trovanju psihoaktivnim medikamentima, a dva pacijenta su lečena zbog teškog trovanja kardiovaskularnim lekovima. Jedan pacijent je zadržan u bolnici zvog trovanja gasovima u požaru.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.