HEPATITIS NEPOZNATOG POREKLA NAPADA DECU ŠIROM SVETA! Evo kakva je situacija u beogradskim vrtićima
Foto: Zorana Jevtić

KAKO JE KOD NAS?

HEPATITIS NEPOZNATOG POREKLA NAPADA DECU ŠIROM SVETA! Evo kakva je situacija u beogradskim vrtićima

– Sve mere pojačane higijene su na snazi još od početka pandemije virusa korona

Objavljeno:

U predškolskim ustanovama grada Beograda nema potvrđenih slučajeva novog oblika hepatitisa, izjavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak

On je gostujući u jutarnjem programu na TV Prva istakao da Grad prati slučaj dečaka sa simptomima hepatitisa, ali i da to još nije potvrđeno i da nema potrebe podizati paniku.

– Sve mere pojačane higijene su na snazi još od početka pandemije virusa korona. Naravno, ako dobijemo preporuku od nadležne zdravstvene ustanove, uvešćemo i dodatne mere, kao što je nošenje jednokratnih rukavica za vaspitačice – objasnio je Gak.

Procedure su uhodane, dodao je Gak, a slučaj bilo koje zaraze u vrtićima prijavljuje se Gradskom zavodu za javno zdravlje koji nakon toga izriče mere izolacije, dezinfekcije i druge neophodne mere, što se procenjuje od slučaja do slučaja, navodi se na sajtu beoinfo.rs.

Simptomi hepatitisa

Simptomi svakog, pa i novog novog tipa, hepatitisa su: gubitak apetita, malaksalost, lako zamaranje, često i povraćanje. U kasnijim fazama, kada dođe do ozbiljnijeg oštećenja jetre, javlja se žutica. Tamna mokraća i bleđa stolica takođe su simptomi.

Preventiva

Izolacija i distanca osnovne su mere preventive, jer se adenovirusi prenose kapljičnim putem, direktinim i indirektnim kontaktom, putem hrane, zagađene vode...

(Espreso/informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.