ŠKOLA NAPRAVILA PROPUST?! Vuković o VRŠNJAČKOM NASILJU koji je potresao Srbiju: Svi su krivi kada dete POTEGNE NOŽ
Foto: RTS printscreen

ZAPREPAŠĆUJUĆE

ŠKOLA NAPRAVILA PROPUST?! Vuković o VRŠNJAČKOM NASILJU koji je potresao Srbiju: Svi su krivi kada dete POTEGNE NOŽ

Brojevi pokazuju da je, iako su zbog pandemije đaci veći deo prošle godine nastavu pratili onlajn, nasilje prijavljeno čak 570 puta. Od početka ove godine bilo je 212 prijava.

Objavljeno:

Javnost je u petak potresla vest da je 16-godišnji učenik prvog razreda Trgovačke škole u Beogradu tokom nastave nožem napao i povredio druga iz odeljenja.

Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete kaže da su u takvim slučajevima svi krivi.

"Svi koji imaju kontakt sa detetom moraju da preispitaju svoju odgovornost, otkud to da dete nosi nož u torbi", rekla je Vukovićeva.

U tom slučaju je, kaže, gradska inspekcija izašla na teren, a MUP je odmah reagovao na poziv škole.

"Škola je postupila po protokolu o zaštiti od nasilja, ali je postupila nakon što se to dogodilo, postavlja se pitanje – a na to će dati odgovor inspekcija i nadzor – šta je prethodilo tome, da li je škola preduzela sve što je neophodno", ukazala je Snežana Vuković gostujući u Beogradskoj hronici.

Nasilje, Nasilje nad decom
foto: Profimedia

Prema njenim rečima, protokolom o zaštiti od nasilja definisana su tri nivoa.

"Pravilnik koji definiše sve te nivoe ukazuje da, kad je prvi nivo, može rešiti nastavnik sa razrednim, drugi nivo nastavnik sa razrednim + tim protiv nasilja, a treći nivo – a ovo (napad nožem, prim. aut.) je treći nivo – postupa i spoljašnja mreža podrške: centri za socijalni rad, MUP, tužilaštvo, Dom zdravlja. To je sinergijska aktivnost u kojoj sve mora da deluje brzo", naglašava sagovornica iz Ministarstva prosvete.

Centri za socijalni rad, ističe, najpre treba da razgovaraju sa roditeljima.

"Čini mi se da je roditeljstvo sada baš na ispitu, nakon korone i ovih društvenih problema koje postoje. Postoje situacije nasilja koje su čak i promovisane, čak i mediji to rade. Uloga porodice je da bude barijera od tih upliva. Ako porodica zataji, a roditelji treba da budu modeli za nenasilje, onda je roditeljska uloga na ispitu. Porodica mora da se edukuje, centri za socijalni rad moraju pojačano da deluju. Ministarstvo prosvete pokušava da radi više preventivno da ne bismo radili interventno", naglašava Vukovićeva.

Nasilje, Nasilje nad decom
foto: Profimedia

Snežana Vuković ističe i da škole treba da rade preventivno, da ne zaborave svoju vaspitnu ulogu.

"Obučavamo stručne saradnike da u školama rade sa roditeljima da ne dođe do takvih situacija, kako da rade sa svojom decom, imamo dosta priručnika", navodi sagovornica RTS-a.

Ukazuje i da je pandemija uticala na porast nasilja zbog socijalne izolacije na koju su mladi najosetljiviji.

"Oni imaju svoje razvojne krize i kad se dogodi ovakva kriza, oni su najprijemčiviji da odreaguju na ovako nešto. Na nama je da reagujemo preventivno i to smo radili, obučili smo stručne saradnike kako da onlajn rade sa nastavnicima i decom", kaže Snežana Vuković.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.